Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 oktober 2018

Bladlusinvasion kan hota höstgrödorna

Bladlöss kan sprida kostsam sjukdom i höstgrödorna. Lantbrukare i Sydsverige uppmanas att kontrollera sina fält.

 Lantbrukare i Sydsverige uppmanas att kontrollera sina fält.
Lantbrukare i Sydsverige uppmanas att kontrollera sina fält. FOTO: IBL Bildbyrån

Den senaste veckan har inflygningen av bladlöss till fälten ökat kraftigt, vilket visat sig i växtskyddscentralernas sugfällor i Alnarp och Kalmar. Därmed är risken stor för att bladlössen ska sprida den allvarliga virussjukdomen rödsotvirus till höstgrödorna.

Inflygningen är större än 2014-2015 då rödsotvirus spreds och kostade skånska lantbrukare i storleksordningen 30 miljoner kronor i skördeförluster. Då var angreppen störst i höstkorn och därefter höstvete, men de förekom även råg och rågvete.

”Allvarligt läge”

– Vi har väldigt stor inflygning i år och vi har väldigt mycket tidig sådd. Man måste verkligen ut titta i sina fält och agera, annars kan det bli väldigt kostsamt. Det är ett allvarligt läge, säger Gunilla Berg på växtskyddscentralen i Alnarp.

Lössen flyger framför allt in i tidigt sådda fält. Risken för angrepp är störst i fält där grödan kommit upp före 10-15 september. Grödor som har minst 3-4 blad bör kontrolleras nu, enligt växtskyddscentralen.

Risken bedöms vara lägre för fält med uppkomst efter 15 september, men de kan behöva bekämpas längre fram.

Värmen kan ha bidragit

Varför förekomsten av bladlöss är större vissa år är okänt, men värmen bidrar förmodligen, inte minst till bladlössens förmåga till uppförökning.

Gunilla Berg uppmanar lantbrukare i södra Sverige att gå ut och undersöka sina höstgrödor snarast. Skadorna kan inte repareras i vår.

– Ju fler som går och tittar i fälten desto bättre så att vi undviker stora skador. Särskilt med tanke på att vi har ett dåligt år bakom oss så måste vi verkligen undvika att få ett dåligt år även 2019.

FAKTA: Bladlöss

– Bladlössen är lättast att se om man lägger sig ned och tittar på plantorna i motljus.

– Bekämpning är motiverad när grödan har minst 3-4 blad och cirka 2-3 procent av plantorna är angripna.

– Bekämpning kan ske med godkänd pyretriod.

Källa: Växtskyddscentralen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen