Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 februari 2019

Bland HiTech och HiMek på Simautställningen

På den franska teknikutställningen Sima finns både stort och smått, ännu är inte allt HiTech, det finns fortfarande HiMek - som utrustning för uppsättning av vildsvinsstängsel. Här är en rapport från Land Lantbruks reporter som är på plats.

 Ett gäng studenter från institutionen för agromekanik och ny teknik vid universitetet Uni La Salle norr om Paris visade ett projekt där de bygger en prototyp till en såenhet för stripsådd.
Ett gäng studenter från institutionen för agromekanik och ny teknik vid universitetet Uni La Salle norr om Paris visade ett projekt där de bygger en prototyp till en såenhet för stripsådd. FOTO: Per Emgardsson

Det fina vårvädret i norra Frankrike fortsätter och i mässhallarna norr om Paris strömmar lantbrukare mellan montrarna.

Men en representant för den danska gödselspridartillverkaren Samson oroade sig för att vårvädret skulle locka bönder att sprida flytgödsel i stället för att åka till Paris.

Brexitbekymrade britter

Till Samsonimportörens monter kommer också ett lantbrukarpar från sydöstra England.

De ser enbart generade ut när jag frågar om Brexit och förklarar att de driver en grödbaserad metangasanläggning som omsätter produktionen från ett par hundra hektar och spannmålsodling på återstående hundra hektar. Men hur det ska gå vid en Brexit för alla arbetsintensiva företag med specialgrödor, där har ju inga engelsmän arbetat, suckar de.

Ministerbesök

Som vanligt, och som sig i Frankrike bör, invigdes maskinmässan av jordbruks- och livsmedelsminister Didier Guillaume. Annars verkar måndagens stora politikerdrev cirkulera kring livsmedelsmässan i södra utkanten av Paris. På tisdagsmorgonen dominerade nyheten om ”Videochocken från svinfarmen” i en nationellt täckande TV-kanal.

 Michelin Agropressure.
Michelin Agropressure. FOTO: Per Emgardsson

Smidigt gränssnitt

Ute på utställningen fanns roligare saker att se, till exempel Michelins nya lättanvända gränssnitt för markpackningsprogrammet Terranimo.

Tyvärr är gränssnittet ännu bara kopplat till det stora driftledningssystemet 365 Farmnet, ägt av Claas. Markpackningsprogrammet Terranimohar har utvecklats av en flera universitet och det finns i en svensk version.

Men det gränssnitt Michelin byggt för 365 Farmnet är ännu mer användarvänligt. Det gör det enkelt att kolla om en körning kan väntas vålla markpackningskador än att ge sig ut och köra fast.

 Actisol Roll Krop.
Actisol Roll Krop. FOTO: Per Emgardsson

Rullar rapsogräs

Att bruka ned mellan- och täckgrödor är en kommande utmaning för europeiskt jordbruk. Men företaget Actisol har i ett halvsekel arbetat med att förse ekojordbrukare med maskiner som löser deras orgräsregleringsproblem. Ett exempel är redskapet Roll Krop. Det arbetar bäst i höga grödor eller högt ogräs som blommande åkersenap. Redskapet välter ogräset och de snedställa knivarna nöter på stammen så att ogräset sönderdelas så att nedbrytningen snabbas på samtidigt kan växtresterna hanteras med plog.

 Terränghjulsutrustningen för uppsättning av vildsvinsstaket.
Terränghjulsutrustningen för uppsättning av vildsvinsstaket. FOTO: Per Emgardsson

Vildsvinsstaket

En annan på sitt sätt rolig nyhet var terränghjulsutrustningen för uppsättning av vildsvinsstaket från Brard & Sarran. Staketuppsättaren laddas med ett större antal glasfiberstolpar av den typ som används till stripbetesstaket.

Samtidigt träs elstängseltrådarna igenom hållarna på stolparna. Sedan är det bara att köra och på var femte meter sätta ned en stolpe. Enligt företaget ligger kapaciteten på storleksordningen några staketkilometer per timme. Ska stängslet hålla vildsvin ute används en metallina närmast marken.

Teknikagronomer utvecklar stripsådd

Ett gäng studenter från institutionen för agromekanik och ny teknik vid universitetet Uni La Salle norr om Paris visade ett projekt där de bygger en prototyp till en såenhet för stripsådd.

I såenheteten finns en drygt decimeterbred jordfräs. Den fräser upp ett spår med bearbetad jord i täckgrödan. I spåret kan såbillen arbeta ostört. Agroingenjörsutbildningen vid universitetet startade för tre år sedan, framdriven av önskemål från både regionen och dess jordbruksmaskinindustri.

– Maskinindustrin har behov av ingenjörer som förstår de möjligheter och begränsningar som biologi och mark sätter upp för jordbrukstekniken, förklarar Alexis Belloy, en av studenterna i gruppen bakom såenhetsprojektet.

LÄS MER: Digitalt fokus på årets Simamässa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen