Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 mars

Blandade bud om tillgången på det svenska köttet

Citygross säger att det inte finns tillräckligt med kött. Slakterier säger att de visst finns kött och att de är villiga att öka volymerna. Samtidigt är köerna till slakterierna längre än någonsin. Så hur ligger det egentligen till?

FOTO: Pilin_Petunyia

Citygross fick massiv kritik från flera håll när de beslutade att frångå sin policy om att enbart sälja svenskt färskt kött. En anledning till beslutet var att flera av deras kunder efterfrågar just utländskt kött och kött med större prisspann. Men en andra anledning som Citygross anger är att man haft svårt att tillgodose efterfrågan på kött med enbart svenska produkter – helt enkelt brist på viss typ av kött under vissa perioder.

Just detta argument fick många köttbönder att se rött. Framför allt på grund av de långa slaktköer som många nu brottas med där man kan få vänta i upp emot sex månader innan djur kan komma in till slakt. Dessutom säger Scan som levererar till Citygross att de kan leverera och är redo att öka volymerna om Citygross vill.

LÄS MER: Lång väntan på slakt här för att stanna

Topparna är svåra utmaningar

Däremot ger Scan samma bild som Citygross av att det kan vara svårt att leverera specifika köttdelar under perioder då det är hög efterfrågan. Och att slakta mer av slaktkön är inte en lösning på det problemet.

– Det vi säger är att vi kan öka vår leverans. Men det är svårt om man vill köra en kampanj i hela landet på en viss artikel, då kan svaret bli att det inte går. Men det säger sig lite självt att det inte går. Kampanjtoppar är jättesvårt att ha tillräcklig volym till så här planerar vi noga ihop med våra kunder för att klara den anatomiska utmaningen! Men vi försöker fördela produktionen så att det passar topparna, men vissa högtider går det inte att möta efterfrågan, säger Torbjörn Lithell som är försäljningsdirektör på HKScan.

Får ställa in sina kampanjer

Michael Riedel som är affärsområdeschef för Bergendahls som äger Citygross. Har tidigare sagt att han förstår att deras beslut kan verka konstigt då det är långa slaktköer just nu. Men att detta är ett beslut som fattats tidigare och genom en längre process.

Han berättar i ett mejl till Land Lantbruk att de vid flera tillfällen under året får besked att de måste ställa in planerade kampanjer efter besked om att det inte finns just den typen av kött de efterfrågat. Det handlar till exempel om lamm till påsk, oxfilé till nyår och entrecote och högrev till sommaren.

Han påpekar också att Scans erbjudande om att leverera större volymer kommer med kravet att få ensamrätt att leverera till fler av deras butiker, vilket han inte ser kommer leda till några större volymer på det stora hela, bara i en förflyttning av vem som fakturerar dem.

En katt- och råttalek

Jan Forssel är ordförande för Sveriges Nöttköttsproducenter. Han beskriver det delvis som en katt- och råttalek.

– Handeln skyller på slakten och slakten på handeln och alla skyller sen på oss, säger han.

Han förstår att Citygross inte vill gå miste om de kunder som vill ha utländskt kött. Men han tror också att det till viss del handlar om prispress.

– Det man kan känna från alla handelsled är att nu när det finns mer volym då kommer det in andra parametrar, att man försöker pressa priserna. Det är en sak att man har en vilja men sen är det andra saker som spelar in, till exempel att få till olika förhandlingseffekter, säger han.

Elisabeth Qvarford, VD för Svenskt Kött har även hon sagt att det är pengarna som styr och i ett debattinlägg uppmanar hon Citygross att vara ärliga och säga att beslutet bara handlar om att tjäna pengar.

”Vi är villiga att betala”

Michael Riedel menar att Citygross tydligt visat att de är beredda att betala för svenskt kött och att de är den aktör i branschen som står på barrikaderna för svenskt kött och svenska bönder.

– Att vi är villiga att betala tycker vi att vi har bevisat med Lamm- och griskronan som innebär att vi ger en krona extra per inköpt kilo kött vilket går direkt till bönderna. Detta har sedan 2011 blivit 60 miljoner kronor som gått direkt till svenska bönder, skriver han i ett mejl till Land Lantbruk.

Han säger också att det är något de kommer fortsätta att göra även framöver, även om de behöver kunna konkurrera på samma villkor som övriga aktörer.

Tillgången på Svenskt kött ökar

På frågan om vad som kan göras för att tillgången på svenskt kött ska räcka för att täcka topparna framhåller Elisabeth Qvarford att tillgången på svenskt kött ökar hela tiden. Hon säger också att det är viktigt att ta ansvar för hela anatomin då det är hela djur som konsumeras.

– Där har Svenskt Kött arbetat med att få konsumenter att upptäcka nya favoriter såsom njurtapp och flankstek. Våra populära styckningsscheman är ett sätt att förmedla kunskap kring hela djuret. Vi håller just nu på att uppdatera dem med ännu fler detaljer och kommer att lansera uppdaterade scheman i början av sommaren, skriver hon till Land Lantbruk.

Inget mål i sig att leverera 100 procent

Samtidigt säger Jan Forssel att det ur producenternas perspektiv inte är ett mål i sig att ha en hundraprocentig självförsörjningsgrad av svenskt kött i Sverige. En sådan situation skulle leda till lägre priser för de svenska köttbönderna vilket man inte heller vill landa i.

I stället handlar det enligt Jan Forssel om att man måste hitta fler nya marknader för det svenska köttet, där han ser grisexporten till Kina som ett gott exempel.

Han tycker också att det finns mycket att vinna på att ha ett närmare samspel mellan kunder, butiker och bönder och på att samarbeta bättre kring frågan.

LÄS MER: Ett steg närmare svensk grisexport till KinaLÄS MER: Citygross frångår policy om svenskt köttLÄS MER: Citygross: ”Jag förstår att folk undrar”LÄS OCKSÅ: Köttbonden om Citygross beslut – ”Det handlar om en prislapp”

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen