Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 september 2019

Blött väder har bromsat skördearbetet

Spannmålsskördarna blev stora men på flera håll blev kvaliteten sämre än vad man hoppats på. I Halland väntar bönder ut regnet för att kunna plocka upp potatisen. I Dalarna oroar de sig för grobarheten i kornet. 

 På Spikgårdarnas Lantbruk i Stora Skedvi i Dalarna är fälten nysådda med höstråg.
På Spikgårdarnas Lantbruk i Stora Skedvi i Dalarna är fälten nysådda med höstråg. FOTO: Josefin Samuelsson

Läget i Dalarna 

– Det har varit höga skördar men svårt att tröska på grund av regn. Framför allt rågen har varit lite svajig i kvaliteten och det finns sådant som blivit nerklassat. Vetet har däremot haft bra kvalitet och överlag har skördarna gett stor mängd i år. Men trösksäsongen är inte helt avklarad ännu utan vi har cirka 30 procent kvar att tröska. Det är framförallt mycket korn som står kvar och folk är oroliga för grobarheten. En del är i gång med att så men det har blivit lite eftersatt eftersom man försökt tröska så mycket som möjligt, säger Linnea Bäckman, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet.

Läget i Östergötland

– Här är spannmålsskörden färdig men vi har kvar åkerböna, lin och majs. Folk har även kommit i gång med att så höstvetet. Jag har förstått att man i vissa delar av landet har haft problem med falltal men här har vi skapliga kvaliteter och väldigt bra mängd. Jag vet att många har sagt att de har ladorna fulla med spannmål som är bättre än ett femårssnitt. Även vallen har sett skaplig ut, det är skönt mot bakgrund av förra årets katastroftorka, säger Ida Petersson, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet. 

Läget i Halland

– Årets spannmål har varit bättre än normalt och haft god kvalitet. Regnandet kom framför allt efter att spannmålsskörden blev färdig i slutet av augusti. Nu står potatisen för dörren, men tyvärr regnar det. Man vill komma ut och göra något, skörda potatis eller så höstvete, men det bär inte riktigt utan man får vänta och vänta. Även majsen ser fin ut, den ska bara få lite mer möjlighet att mogna. Sedan kommer många att ta en vallskörd till, säger Rolf Lindholm, växtodlingskonsult för Hushållningssällskapet.

Läget i Skåne

– Det har varit bra skördar som gett lite över normalt i mängd. Kvaliteten såg bra ut från början men sedan kom det en blöt period i mitten av augusti och efter det fick vi lite problem med höstvete som tappade i falltal och maltkorn som fick groddar i sig. Jag skulle gissa på att kvaliteten försvann för ungefär den sista tredjedelen. Vi har även haft mer omfattade svampangrepp i vete än vad vi trodde. Det ser än så länge ut att ha varit ett bra majsår och prognoserna tyder även på goda betesskördar, säger Anders Bauer, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen