Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 juni 2018

Bondbönan råder bot på foderbristen via Facebook

Bristen på foder fick Hanna Karlsson att gå ut på Facebook och uppmana folk att låta en djurbonde ta hand om oskördad mark. Inlägget har fått över 5 000 delningar.

 ”Tillgången på foder är extremt dålig här på Öland och just nu är blicken inställd på gräs, gräs och gräs”, säger Hanna Karlsson, som driver bloggen Bondbönan.
”Tillgången på foder är extremt dålig här på Öland och just nu är blicken inställd på gräs, gräs och gräs”, säger Hanna Karlsson, som driver bloggen Bondbönan. FOTO: Privat

”Har du mark som du i vanliga fall bara putsar eller låter stå oskördad? Då har jag en uppmaning till dig!”

Så inleder Hanna Karlsson det inlägg på sin blogg ”Bondbönan” som i skrivande stund fått över 5 000 delningar.

Fick idén från grannens gård

Idén om att gå ut med en uppmaning till den som har mark som står obrukad fick hon när hon såg grannens åker som bara putsades av medan hon själv sökte med ljus och lykta efter foder till djuren.

– Då frågade jag grannen om jag fick ta det istället. Det var en liten åker men några balar blev det. Och det var en win/win-situation, säger Hanna Karlsson, som tillsammans med sina föräldrar och två anställda, driver mjölkgården Österbo på norra Öland.

Ledde till bloggen

Det gav idén att gå ut på sin blogg och uppmana alla att i stället för att låta marken stå oskördad fråga en bonde i närheten om han eller hon vill ta vara på gräset.

”I dagsläget är vi tacksamma för nästan vad som helst som kan skördas eller betas”, skriver Hanna Karlsson.

Enormt genomslag

Blogginlägget har fått stort genomslag och Hanna Karlsson tror själv att det beror på att så många är drabbade av torkan i hela landet.

– Det är otroligt roligt att se att folk verkligen vill hjälpa till och känner att de vill göra en insats. Det var till exempel en läsare som hörde av sig. Han hade bara hade en liten plätt men skrev också att det fanns en åkgräsklippare att låna ut, säger Hanna Karlsson.

Fokus på att hitta foder

Österbo Gård har 130 mjölkande och totalt strax under 300 djur. Nu ligger fokus på att hitta foder till djuren.

– Vi ältar det hela tiden och letar gräs över allt. Vi flyttar runt djuren hela till nya hagar hela tiden men det är lika brunt överallt, säger Hanna Karlsson.

Inget regn sen i april

Det har inte kommit något riktigt regn på norra Öland sedan april och förstaskörden var förvånansvärt okej, enligt Hanna Karlsson.

– Den har vi börjat utfodra med men det har ju inte växt något sedan vi tog den i maj. Nu har vi viss bevattning på några mindre fält så att det i alla fall kan bli någon slags andraskörd. Även om vi inte på långa vägar kommer upp i normalmängd, säger hon.

Slaktar på grund av foderbristen

Foderbristen gör att djur gallras ut till slakt tidigare än normalt och att planerade maskininvesteringar nu måste läggas på is.

– Först måste vi se om pengarna behövs för att köpa in foder till djuren i stället. Det går först, säger Hanna Karlsson.

LÄS OCKSÅ: Betes- och höbrist i torkanLÄS MER: Lettland betecknar torkan som naturkatastrof för jordbruket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen