Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 maj 2010

Bonde gjorde klipp på Salander

Köttbonden och företagaren Anders Bockgård var en av få privatpersoner som fick möjlighet att investera i filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium trilogi. – Det är kul att en bonde som jag fick göra det. Men jag gillar att stoppa fingrarna i flera syltburkar, säger han.

Möjligheten att investera öppnade sig eftersom Anders Bockgård är aktieägare
i investmentbolaget Spiltan AB, som erbjöd ett antal personer att investera i filmerna. Själv hade Anders inte läst böckerna, men hans fru Margareta läste den första boken, ”Män som hatar kvinnor”, när erbjudandet dök upp.
– Jag såg att hon inte kunde släppa den så det var bäst att slå till, säger Anders Bockgård och skrattar.

”Man ska ha lite tur”
Han gick in med cirka 300 000 kronor och hittills har de två utdelningarna på filmerna betalat tre gånger pengarna.
– Man ska ha lite tur ibland.
Själv befinner sig Anders Bockgård så långt bort från Millenniumfilmernas hårdkokta värld man kan tänka sig. Livet på Nämndemansgården kretsar runt skogen, författarskapet och affärerna. Anders filosofi lyder: Lite arbete och små kostnader, men stor bruttomarginal på liten omsättning.
Det är kanske därför som själva lantbruket är begränsat till några hektar spannmål och ekologisk köttproduktion. Lönsamheten är på tok för dålig.
Förutom jordbruket har han även en andel i en vindkraftspark och ett bokförlag i den enskilda firman. I aktiebolaget säljer han rostskyddsmedlet Elementin och placerar i värdepapper.
– Att följa aktiemarknaden är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i världen.
Förra året kom Anders bok om drotsen Bo Jonsson Grip ut.
Bo Jonsson levde på 1300-talet och räknas än i dag som en av Sveriges rikaste män.
– Till och med mina förfäder gjorde affärer med honom.
Historieintresset väcktes tidigt. Redan som 10–11-åring tillbringade han somrarna i Vadstena och plöjde arkiven efter släktens och bygdens historia.
– Bockgårdarna har bott häromkring i över 500 år.
Nu ligger projektet Bonnungar utspritt på arbetsbordet. Den boken ska handla om människor som växt upp på en bondgård och sedan nått en uppsatt position i samhället. Här finns både Nils Dacke och Astrid Lindgren med.

Skogen i fokus

Annars är det skogen som står i fokus. 450 hektar produktiv skog tar sin tid. Fram till förra året skötte han gallringen själv medan hustrun Margareta nyplanterade.
– Förra året fick Södra gallra. Ett jobb som brukar ta flera månader klarades av på några dagar, konstaterar Anders Bockgård.
Drotsen Bo Jonsson var känd som en ganska brutal imperiebyggare. Det är inte Anders Bockgård. Men han strävar efter att fastighetsinnehavet ska växa. Under årens lopp har
ett antal gårdar i trakten köpts upp. Snart är en stor skogsfastighet till salu i närheten.
– Men jag tycker ofta att det är för dyrt och sedan ångrar jag mig, så jag är ju ingen riktig spelare.

Relaterade artiklar

Till toppen