Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 oktober 2017

Bonde höll sina djur inne – i 36 år

En bonde i Norge riskerar böter på över 50 000 kronor sedan det framkommit att han inte släppt ut sina djur på bete på 36 år och inte heller byggt om sin gård efter reglerna.

 Djuren fick inte gå ut, som den glada kon på bilden.
Djuren fick inte gå ut, som den glada kon på bilden.

När Mattilsynet, den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, var på tillsyn hos en bonde i Rogaland under sensommaren var alla djuren inomhus.

Bonden berättade då att inget av djuren varit ute på bete under året. Samtidigt berättade bonden att inget av djuren i besättningen varit ute på bete sedan 1981, alltså på 36 år. Det skriver NRK, som samtidigt meddelar att bonden dementerar uppgifterna till kanalen.

Rätt till åtta veckor ute

De senaste två åren har bonden fått upprepade tillsägelser om att ta ut nötkreaturen, men trots detta inte gjort det. Djuren har rätt att vistas ute åtta veckor under sommarhalvåret.

Bonden har heller inte byggt om gården för att kunna leva upp till kraven som infördes 2014.

”Inte bra för ryktet”

– Detta är tråkigt. Det finns bestämmelser som säger att alla nötkreatur ska få frigång och motion i minst åtta veckor. Det är vårt jobb att följa regelverket. Det är inte bra för vårt rykte. De flesta följer regelverket men det kommer alltid att finnas några undantag. Det är inte bra för näringen, säger Marit Epletveit, ledare i Rogaland Bondelag.

Bonden får böter

Mattilsynet vill nu ge bonden böter på 50 352 norska kronor, eftersom man anser att bonden med uppsåt har hållit djuren inne.

Vidare skriver Mattilsynet i brevet att: ”Vi menar att du på detta sätt har fråntagit dina djur väsentlig välfärd. Motion och bete bidrar till ökad trivsel för djuren.”

Ekonomiska fördelar

Inspektionen menar att bonden har haft god tid på sig att tillmötesgå kraven från 2014 och att han har fått ekonomiska fördelar genom att inte bygga om sin gård. Förövrigt menar de att ordna bete till nötkreaturen borde vara oproblematiskt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen