Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juni 2019

Bonde-Marcus sprang in 50 900 kronor mot hungern

ÖLMSTAD

50 900 kronor, så mycket samlade Bonde-Marcus Sjöberg in till Springhjälpen. Han utmanade vänner och bekanta, han drog lastbil, han gick armgång mellan grävmaskiner. Allt för att ge sitt bidrag till bekämpningen av hungern i världen.

 Springhjälpens lopp började i Omberg i Östergötland och slutade i småländska Jönköping. Här ligger Marcus Sjöberg i täten.
Springhjälpens lopp började i Omberg i Östergötland och slutade i småländska Jönköping. Här ligger Marcus Sjöberg i täten. FOTO: Sveriges Radio P4 Jönköping

Marcus Sjöberg är inte bara lantbrukare och känd från Bonde söker fru, han är också en flitig motionär som gillar att åka såväl längdskidor som att springa terränglopp. Därför tvekade han inte en sekund på att hoppa på utmaningen att samla in pengar till Springhjälpen när han fick frågan från Sveriges radio P4 Jönköping.

– Jag tyckte att det verkade jätteroligt redan från början och det har det verkligen varit, säger Marcus Sjöberg.

Bekämpar hungern

Han tycker att det känns extra bra att han som bonde i Sverige engagerar sig för att bekämpa hungern i andra delar av världen. Ett hållbart lantbruk är förutsättningen för att fler ska kunna äta sig mätta.

– Jag hade lovat att jag skulle springa drygt en mil. Från början satte jag målet att samla in 10 000 kronor. Jag försökte göra vad jag kunde för att synas på sociala medier och berätta varför jag gjorde detta.

 Janne "Gräv" Gunnarsson utmanade Marcus Sjöberg att gå armgång på en vajer från varsitt håll mellan två grävskopor. Karin Selldén, Sveriges radio P4 Jönköping var på plats och bevakade.
Janne "Gräv" Gunnarsson utmanade Marcus Sjöberg att gå armgång på en vajer från varsitt håll mellan två grävskopor. Karin Selldén, Sveriges radio P4 Jönköping var på plats och bevakade. FOTO: Sveriges Radio P4 Jönköping

Mobiliserade i veckor

Han hade några veckor på sig att mobilisera vänner och bekanta. Den 30 maj arrangerade SVT, Radiohjälpen och Sveriges radio det 8 mil långa loppet från Omberg i Östergötland till Jönköping i Småland. Under de här veckorna fick han den ena utmaningen efter den andra, först skulle han tävla mot en kompis hund. Hunden Dexter skulle springa 100 meter och Marcus 50 meter. Oavsett vem som vann skulle det generera pengar till Springhjälpen.

Utmanad av arbetsgivaren

– Det har varit mitt mål hela tiden, oavsett om jag förlorar utmaningen eller vinner den så ska den ge pengar till Springhjälpen. Varenda meter räknas.

En utmaning var att gå armgång i en vajer mellan två grävmaskiner, nästa utmaning blev att hans arbetsgivare Rudenstams partihandel utmanade honom i att tävla mot en arbetskamrat om att dra en bil 100 meter.

– När jag kom dit visade det sig att det var en liten lastbil jag skulle dra… Men jag vann och företaget skänkte 5 000 kronor.

Sprang 3 mil

Pengarna tickade in till hans insamlingsbössa.

– Tidigt på morgonen den 30 maj sa jag att om jag får ihop 30 000 kronor så springer jag ytterligare 1 mil. Under loppet frågade Anna Haag hur mycket insamlingen skulle vara uppe i för att jag skulle springa hela vägen till Jönköping, alltså 3 mil totalt. 40 000 svarade jag då.

Samlade in 50 900 kronor

Pengarna tickade in ännu snabbare och det blev 3 mil på asfalt, ända till Jönköping och när dagen var slut hade Marcus samlat in 50 900 kronor. En betydelsefull del av de drygt 1,5 miljoner kronor som samlades in totalt.

– Det var sporrande att så många skänkte. Det var verkligen jätteroligt och jag fick dessutom springa med mina idoler, skidåkarna Anna Haag och Emil Jönsson.…

LÄS MER: TV-bonde delar med sig av kokkonst

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen