Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 augusti 2019

Bönder fängslade för spermaimport – ville skapa "dansk supergris"

Under åtta år smugglade två danska bönder grissperma till Australien i schampoflaskor. Nu är de fängslade för olaglig spermaimport, skriver Landbrugsavisen.

 Spermaimporten har resulterat i minst 2000 australiska smågrisar med danska gener.
Spermaimporten har resulterat i minst 2000 australiska smågrisar med danska gener. FOTO: Hans Dahlgren

Bönderna arbetade på ett danskägt grisföretag i västra Australien.

Mellan 2009 och 2017 drev de ett hemligt avelsprogram med målet att skapa en ”dansk supergris”. Danska grisar föder i genomsnitt 32 ungar, och australienska grisar 26.

Minst 200 grisar har inseminerats med dansk sperma för att nå de önskade konkurrensfördelarna. Detta har resulterat i minst 2000 australiska smågrisar med danska gener, skriver Australian ABC News.

Fängelse och böter

De två grisuppfödarna har dömts till två respektive tre års fängelse. Domen kan reduceras till åtta respektive arton månader om de uppför sig väl i fängelse.

Enligt domstolen har den ene spelat en ledande roll för att beställa sperma och genomföra inseminationen, och den andre har främst varit rådgivande om avel.

Förutom fängelse har företaget fått böter motsvarande cirka 2,3 miljoner danska kronor (drygt 3,3 miljoner svenska kronor) för att ha kringgått de strikta import- och karantänlagarna i Australien.

Stor grisproducent

Företaget där danskarna hade ledande positioner är den tredje största smågrisproducenten i västra Australien. De har 2500 suggor och står för cirka fem procent av områdets grisproduktion.

Sedan 1995 har det varit olagligt att importera grisgener till Australien av rädsla för mul- och klövsjuka.

LÄS MER: Danska svin till Mexiko

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen