Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 oktober 2018

Bönder ställer om till bönor

Den gröna trenden håller i sig och svenskproducerade livsmedel tar allt mer plats i hyllorna. Efterfrågan ökar på svenska bönor, vilket glädjer landets bönodlare.

 Bonden Göran Wilén från Bjärby på sydvästra Öland odlar bönor till en växande marknad.
Bonden Göran Wilén från Bjärby på sydvästra Öland odlar bönor till en växande marknad. FOTO: SUVAD MRKONJIC/TT

Sommaren var tuff även för de svenska bönodlarna med halverade skördar på många håll. Ändå tror man sig kunna möta konsumenternas stora efterfrågan på vegetariskt protein. Vi äter nämligen bönor som aldrig förr. Bönor, som har en proteinhalt på mellan 20 och 25 procent och dessutom innehåller viktiga vitaminer och mineraler, har blivit allt mer efterfrågat. Dessutom har efterfrågan på svenskodlat ökat.

Göran Wilén i Mörbylånga på södra Öland odlar bruna bönor och kidneybönor och har just bärgat 60 procent av den förväntade skörden det här året. Han gläds åt den gröna vågen som sveper över landet.

– Det är en väldigt nyttig produkt och självklart tycker vi att det är kul att folk har börjat äta bönor. Jag hoppas att trenden är här för att stanna, säger han.

 För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden.
För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden. FOTO: SUVAD MRKONJIC/TT

Inhemskt protein

Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, som är Sveriges största producent av torkade och konserverade bönor och ärtor, har femdubblat odlingen av svarta bönor och yin-yangbönor sedan 2014.

– Det är ett lysande exempel på hur man kan producera ett inhemskt protein som alternativ till alla sojaprodukter som är importerade, säger Marcus Söderlind som är ordförande för LRF Trädgård.

 Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård.
Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård. FOTO: LRF

För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden, som borlottibönor, yin-yang, kidney och svarta- och vita bönor, och ambitionen är att ta fram en ny baljväxt varje år. Bönorna säljs inte bara i torkad eller konserverad form, svenskodlade kidneybönor och vita bönor används också i stor mängd till bönpasta.

– Vi hoppas att vi kan leverera det som efterfrågas plus lite till. Utmaningen ligger i att utveckla produkterna så att även de som tänker att ”bönor bara tar lång tid att tillaga och gör en blurrig i magen” ska övertygas. Salladsbönorna är till exempel enkla att använda och nyttiga som fan, säger Göran Wilén.

 För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden.
För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden. FOTO: Jessica Gow/TT

Kräver handlag

Att odla bönor i Sverige kräver ett visst klimat med vatten och värme i rätt tid på året. De flesta odlingar finns på Öland, runt Kalmartrakten, på Gotland och i Skåne. Därtill behövs ett visst handlag för att lyckas med skördarna.

– Bönorna är lite bökiga. De vill inte ha nattfrost och skörden, som görs med specialmaskiner, kräver fina förhållanden, berättar Göran Wilén.

TT: Hur mycket bönor äter du själv?

– Jag är traditionalist och äter helst bönor och fläsk.

 Närodlade, gröna och hälsosamma livsmedel tar allt mer plats i hyllorna. Och särskilt ökar efterfrågan på vegetariskt protein, vilket glädjer landets bönodlare.
Närodlade, gröna och hälsosamma livsmedel tar allt mer plats i hyllorna. Och särskilt ökar efterfrågan på vegetariskt protein, vilket glädjer landets bönodlare. FOTO: SUVAD MRKONJIC/TT

Stort sug efter svenskodlat

Importen av frukt och grönt är fortfarande omfattande, det är egentligen bara på morötter som Sverige är självförsörjande. Svenskodlat efterfrågas dock som aldrig förr och för första gången överskrider trädgårdsnäringens produktion fem miljarder kronor.

Matlöken är den största raketen och samma trend gäller för jordgubbar. Även produktionen broccoli, olika sorters kål och jordärtskocka ökar, enligt statistik från Jordbruksverket.

Källa: ATL – Lantbrukets affärstidning, Jordbruksverket.

LÄS MER: Mer bönor kräver fler tröskmaskiner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen