Böndernas senaste satsning: Padelhall
Djuruppfödning, spannmålsodling, vindkraft – och en padelhall! Ett gäng lantbrukare i Skaraborg förenar nytta med nöje i sin senaste investering.
Där står den nu som en stor svart låda omgiven av åkermark. Inuti gömmer sig en hall med två banor för padel, en sport som förenar tennis och squash och vars popularitet växer snabbt.
– Ingen av oss hade provat när vi bestämde oss för att bygga. Däremot så har vi båda spelat en massa tennis, säger idékläckaren Fredrik Håkansson.
Idén föddes i tröskan
Tanken började gro när Fredrik satt i tröskan sommaren 2017 och lyssnade på ett radioinslag om den padelhall i Stockholm där Zlatan Ibrahimovic är med som delägare. Över en öl efter en bandymatch med Villa i Lidköping den efterföljande vintern testade han den på kompisen och kollegan Magnus Karlsson.
– När jag var och åkte skidor i Idre över påsken kom plötsligt ett SMS från Fredrik med en ritning och frågan ”tror du att detta blir bra?”, berättar Magnus Karlsson och skrattar.
Fakta: En blandning av tennis och squash
Padel liknas vid en blandning av tennis och squash. Spelet som det ser ut i dag skapades 1969 i Mexiko. I mitten av 1970-talet kom det till Europa där det fick fäste i Spanien.
Precis som i tennis spelas padel med två planhalvor åtskilda av ett nät. Skillnaden är att bollen, som liknar den i tennis men är något lättare, även får slås mot väggarna. Serven slås underifrån och poängen räknas som i tennis.
Planen är 10×20 meter och matcherna spelas alltid i dubbel med totalt alltså fyra spelare på banan.
Ett padelrack är gjort i kompositmaterial med hål i slagytan. Avancerade spelare har oftast tjockare rack för att få mer kraft i slagen.
Sedan 1992 arrangeras världsmästerskap i padel.
Lätt att få delägare
De åkte ett gäng till Trollhättan och provspelade innan de satte sig och ringde runt bland bekanta för att ragga delägare vilket inte tog så lång tid. I höstas sattes spaden i marken och så i maj var det dags att släppa in spelarna.
En grundtanke från början var att ligga nära golfbanan, en vanlig kombination på flera platser i landet. Golfsatsningen i Lundsbrunn dömdes ut en gång i tiden men klubben har i dag 1 400 medlemmar och dessa är också en attraktiv kundgrupp för padelhallen.
Bättre lönsamhet än odling?
– Den åkermark som vi har byggt på är lågavkastande så det lär nog bli ett bättre täckningsbidrag med en padelhall, småler Ivar Virgin på Mariedals slott som har styckat av marken.
De anlitade en byggfirma i Mariestad som tidigare byggt grisstall hos Fredrik Håkansson och dennes bror Carl-Johan. Processen har gett intressanta erfarenheter med en hel del krav som inte ställs på lantbrukets ekonomibyggnader.
Vill bygga fler hallar
– De flesta aktieägare har gått in med tanken att vi framöver ska bygga fler hallar på andra orter här omkring. Nu har vi ju ritningen klar och vet hur vi ska gå tillväga, säger Fredrik Håkansson.
Totalt är de 21 delägare från 13–14 familjer varav sex lantbrukare. Investeringen är på cirka 5 miljoner kronor och de är beviljade ett investeringsstöd.
Förenar nytta med nöje
– Vi ser det främst som en kul grej för bygden men självklart siktar vi också på att tjäna lite pengar. När man håller på med grisar är det lätt att bli lite trött på allt negativt snack men en padelhall blir något positivt som alla uppmuntrar, säger Magnus Karlsson.
Fredrik Håkansson understryker att det handlar om att förena nytta med nöje.
– Jag skulle aldrig ha varit med och byggt om jag inte själv hade velat spela, medger han.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.