Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 november 2018

Bondes kamp mot myndigheterna visas på bio

En irländsk bondes kamp för rätten till sin mark skildras just nu på irländska biografer.

 I filmen får man följa Thomas Reid när han kämpar för sin gård – hela vägen upp till högsta domstolen.
I filmen får man följa Thomas Reid när han kämpar för sin gård – hela vägen upp till högsta domstolen. FOTO: The Lonely Story of Thomas Reid

Dokumentärfilmen ”The Lonely Battle of Thomas Reid” skildrar bonden Thomas Reids ensamma kamp mot staten, för att få behålla den mark som hans familj brukat i mer än ett århundrade.

Sa nej till att sälja

Det hela började 2011 efter att Thomas Reid tackat nej till att sälja delar av sin mark. Marken ligger i direkt anslutning till ett stort amerikanskt företag och det irländska intresseorganet IDA svarade genom att försöka genomföra ett tvångsköp.

I filmen får man följa Thomas Reid när han ensam kämpar för sin gård – hela vägen upp till högsta domstolen.

”Hänger fortfarande över honom”

”Just nu mår Thomas bra. Han vann målet och fortsätter leva sitt liv som tidigare, ser om sina djur och jobbar hårt. Men sedan han har vunnit har det skett en lagändring som gör att IDA nu har makten att ta marken om de skulle vilja; så hotet hänger fortfarande över honom och det är tufft”, säger filmskaparen Feargal Ward till Agriland.

Filmen har rankats med 8,4 av 10 på IMDb och sänds sedan den 19 oktober på irländska biografer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen