Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti 2018

Borgström: ”Vänd böndernas kris till något bra, politiker”

”Tack för stödet, men vi behöver långsiktiga lösningar” – det skriver Palle Borgström i en debattartikel i Aftonbladet. Samtidigt presenterar han ett förslag på samlad reformagenda för det svenska lantbruket.

 Palle Borgström skriver debattinlägg om torkan i Aftonbladet. Där presenterar han också LRFs samlade reformagenda för det svenska lantbruket.
Palle Borgström skriver debattinlägg om torkan i Aftonbladet. Där presenterar han också LRFs samlade reformagenda för det svenska lantbruket. FOTO: Arkiv/Mostphotos

I en debattartikel i Aftonbladet tackar LRFs förbundsordförande Palle Borgström för det engagemang, det stöd och de insatser som görs för Sveriges bönder i den extrema torkan.

”Vi är rörda över den sympati och omtanke allmänheten visar oss bönder. Tacksamma över restaurangbranschens upprop för svenskt kött när slaktköerna växer. Även politikerna inser allvaret och presenterar olika förslag på stödlösningar. Kostnaderna för torkan beräknas uppgå till runt tio miljarder kronor. Regeringen har föreslagit ett stöd på 1,2 miljarder”, skriver han.

LÄS MER: 1,2 miljarder i krispaket till lantbrukareLÄS MER: Stjärnkock startar upprop för svenskt köttLÄS OCKSÅ: Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött

”Något är fundamentalt fel”

Samtidigt poängterar han att man måste se längre än till sommarens enskilda kris och att systemet behöver se annorlunda ut.

”Det är något fundamentalt fel i systemet när jordbruket inte har tillräckligt konkurrenskraftiga villkor så att det kan stå på stadiga ben av egen kraft”.

Kräver förutsägbara spelregler

Han skriver också att det finns tiotusentals lantbruksentreprenörer som skulle klara sina verksamheter utmärkt, även i kristider, om spelreglerna var mer förutsägbara och långsiktiga.

Efterfråga ”rejäla reformer”

Palle Borgströms raka uppmaning till svenska politiker är att låta krisen bli en startpunkt för ”rejäla politiska reformer som i grunden förändrar förutsättningarna för svenskt lantbruk.”

Nio åtgärder för lantbruket

I sin debatt artikel presenterar han också LRFs samlade reformagenda för det svenska lantbruket:

  • Enklare och gynnsammare regler. Sveriges politiker och myndigheter borde lägga kraft på att förbättra EU:s regelverk, inte att göra de svenska reglerna mer krångliga. 

  • Skärpta krav i offentlig upphandling. Om vi ändå har avvikande svenska regler borde politiker och myndigheter se till att de även gäller för upphandling av offentlig mat. 

  • Sänkta särskatter för lantbruket. Sveriges lantbrukare konkurrerar internationellt och därför måste en rad särskatter sänkas för att bättre harmoniera med våra konkurrentländer. Liksom anpassade och förenklade skatteregler som underlättar ägar- och generationsskiften.
  • Samordnad och stärkt svensk krisberedskap. Så kan naturkatastrofer snabbt bekämpas och försörjningstryggheten för mat, vatten och energi tryggas.

  • Främjad inhemsk produktion av biodrivmedel. Det skulle minska sårbarheten och vara en viktig del i den klimatomställning som måste till.

  • Förbättrad svensk myndighetsutövning. Istället för att leta fel borde myndigheter få ett tydligt främjandeuppdrag för att underlätta för entreprenörer i lantbruket. 

  • Effektiviserad ärendehantering. Lantbrukare ska inte behöva vänta på utbetalningar av EU-ersättningar eller besked om miljötillstånd.

  • Aktivitet i EU:s jordbrukspolitik. Sveriges politiker och förhandlare borde se EU:s jordbrukspolitik som en möjlighet till förbättrad livsmedelsförsörjning i Sverige.

  • Ökad satsning på forskning och innovation. Så att vi kan ta vara på de möjligheter som ges till klimatåtgärder och ökad självförsörjning.

LÄS MER: LRF presenterar regeringsförklaringLÄS OCKSÅ: Regeringens krispaket väcker reaktioner: ”Det krävs mer”LÄS MER: Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårtLÄS OCKSÅ: Läs nyheter om valet 2018

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen