Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2018

Borgström: "Vi kommer att följa upp våra förslag"

– Vi hade en konstruktiv diskussion, säger LRFs ordförande Palle Borgström om dagens möte med justitieminister Morgan Johansson (S) om hoten mot svenska bönder.

 Palle Borgström förde fram synpunkter och förlag till ändringar i langstiftningen till justitieministern.
Palle Borgström förde fram synpunkter och förlag till ändringar i langstiftningen till justitieministern. FOTO: Mats P Ostelius

Mötet ägde rum hos ministern på justitiedepartementet på tisdagseftermiddagen. Morgan Johansson hade med sig ett par experter och LRF representerades förutom av Palle Borgström av Thomas Bertilsson, chef för den näringspolitiska avdelningen.

Läs mer: LRF möter justitieministern i dag

Tydligare lagstiftning

– Morgan Johansson var väl förberedd och påläst. Han antecknade ganska mycket. Vi förde fram våra synpunkter där vi tycker att lagstiftningen behöver justeras och förtydligas. Det ska inte vara möjligt att trakassera enskilda näringsidkare på privat mark och i syfte att få dem att upphöra med sin produktion, säger Palle Borgström till Land Lantbruk.

Han pekar på att vad gäller olaga hot måste lagstiftningen bli tydligare med att det inte ska kunna ske upprepade händelser där ett hotfullt beteende försöker stoppa lagenlig verksamhet.

Omfatta gårdsplan

Beträffande olaga intrång vill LRF se en utvidgning av begreppet till att omfatta också en gårdsplan och inte bara byggnader.

Läs mer: Svenska bönder extra utsatta för hat

– Generellt är min bild att lagstiftningen är skapad utifrån förhållandena i stadsmiljö och inte utifrån hur det ser ut på landsbygden, säger Palle Borgström.

Lista över fall

Morgan Johansson fick ta emot en lista över de fall där trakasserier har förekommit mot lantbrukare under den senaste tiden, liksom information om de fyra olika förundersökningar som pågår på området.

Använda kameraövervakning

En annan fråga som togs upp var regeringens beslut att skärpa lagstiftningen kring kontaktförbud.

– Den som bryter mot ett kontaktförbud kan förses med fotboja och därmed har man hela tiden koll på var den personen befinner sig. Man gör det också möjligt att i större utsträckning använda kameraövervakning för att dokumentera och avskräcka.

Läs mer: Polisen blundar för attacker mot bönder

Tillämpa lagarna som finns

Förutom justeringar och förtydliganden av lagstiftningen betonar LRF vikten av att tillämpa redan existerande lagar liksom behovet av att polisen ges resurser med större möjligheter att ingripa.

– Nu får vi se hur justitieministern och regeringen agerar på det här. Vi kommer att följa upp att man jobbar vidare med de förslag vi har lämnat, säger Palle Borgström.

Polisutredningen om minkfarmen i Falkenberg står stillaStort stöd för bonde när aktivister protesterade

Relaterade artiklar

Till toppen