Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 maj 2018

Borgström: ”Vi vill ha nationell grupp”

Vid ett möte med rikspolischefen passade LRF:s ordförande Palle Borgström på att diskutera frågan om hot mot lantbrukare.

– Vi fick inget riktigt svar, säger han.

 Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande.
Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande. FOTO: Stig Hedström

Ett första möte för att etablera kontakt – så beskriver LRF:s ordförande Palle Borgström mötet med nya rikspolischefen Anders Thornberg.

Men han missade ändå inte tillfället att diskutera aktuella frågor som berör lantbrukare, såsom hot, trakasserier och stölder, något Palle Borgström nyligen diskuterade med justitieminister Morgan Johansson (S).

– Vi pratade om flera saker, men givetvis om hot och trakasserier mot lantbrukare. Polisen ser allvarligt på brotten och har prioriterat upp dem, säger han.

På vilket sätt?

– Det finns ett uppdrag från justitiedepartementet om att prioritera upp politiskt motiverad brottslighet och detta är en del i det. Polisen håller på att omorganisera sitt arbete och ska få mer resurser, fler poliser, säger han.

Agerandet varierar

Samtidigt som polisen måste prioritera var resurserna ska läggas, så är chansen större att de bättre kan följa upp brott som hot och trakasserier mot lantbrukare om de får mer resurser, menar Palle Borgström.

– Det handlar om svårutredda brott, men vi har också märkt att i flera av dessa fall har inte poliserna som utreder erfarenhet av liknande brott. Polisens agerande varierar på olika ställen i landet, och det finns ett jobb att göra för att få ett likartat agerande i hela landet, säger han.

Vilken lösning ser ni på det?

– Vi skulle vilja att man bygger upp en grupp som jobbar mer nationellt med dessa frågor, men det fick vi inget riktigt svar på. Men rikspolischefen lyssnade engagerat och tog anteckningar, säger Palle Borgström.

Stölder på landsbygden

Utöver hot och trakasserier passade Palle Borgström på att lyfta frågan om stölder på landsbygden, främst av diesel, verktyg och större maskiner. Även dessa brott ses som relativt svårutredda.

– Polisen är ganska övertygade om att en viss del av stölderna sker av internationella stöldligor och de transporterar snabbt ut maskinerna ut ur landet, säger Palle Borgström.

Hade polisen en plan för det?

– Det är möjligen att samarbeta mer med Tullverket, men även det bygger på att polisen får mer resurser, säger Palle Borgström.

LÄS MER: LRF möter justitieministern i dag

Relaterade artiklar

Till toppen