Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 augusti 2018

”Bra om man har en beredskap”

Krisberedskapsansvarig på LRF Anders Drottja håller med Jordbruksverkets Thomas Svensson om att det är bra med ökad beredskap inom lantbruket. Däremot ser han inget behov av ett formellt krav på en beredskapsplan, vilket han inte heller tror är aktuellt.

 Anders Drottja är krisberedskapsansvarig på LRF.
Anders Drottja är krisberedskapsansvarig på LRF. FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

Jordbruksverkets biträdande chef sa i ett uttalande under lördagen att enskilda lantbrukare behöver ha bättre beredskap och vara mer förberedda på att evakuera sina djur vid kriser.

LÄS MER: ”Lantbrukets beredskap måste bli bättre”

Drottja håller med

LRF:s krisberedskap och Jordbruksverket har ett nära samarbete och dialog angående evakueringen av djur. Anders Drottja som är krisberedskapsansvarig på LRF är enig med Thomas Svensson om att man som lantbrukare bör tänka igenom hur man ska agera om en kris uppstår.

– Det tror jag det flesta lantbrukare också tycker, att man vill ha en bra beredskap. Det är alltid bra att tänka igenom och vara förberedd. Samtidigt har man verkligheten att förhålla sig till och man kan inte ha hur stor beredskap som helst, säger han.

Inget behov av evakueringsplan

Men något formellt krav på en evakueringsplan ser han inget behov av.

– Det behöver inte handla om en skriftlig plan. Jordbruksverket har till exempel tagit fram en vägledning i hur man ska evakuera djur. Den kan fungera som en evakueringsplan. Sen måste man ställa åtgärderna mot den risk som finns, säger Anders Drottja.

Många tolkar det som ett krav

Att Jordbruksverket skulle vilja införa ett formellt krav på evakueringsplan är inte heller något som Drottja ser som troligt. Däremot kan sommarens händelse göra att enskilda lantbrukare kommer att tänka ett extra varv, vilket är positivt.

– Det kommer säkert leda till åtgärder hos många. Även de som inte är direkt påverkade. Problemet är att många nu tänker på den uteblivna skörden, och därför tolkar det som sagts från jordbruksverket som ett nytt eller kommande krav, vilket det absolut inte är enligt vad Thomas Svensson meddelat mig, säger Drottja.

Man har klarat situationen

Hans bild är att i de fall när lantbrukare tvingars evakuera djur har det gått att lösa även om det varit problematisk.

– Vi har sett att man kan hantera det. Sen är man kanske inte superförberedd, det har varit problem för folk, men man har klarat det, säger han.

Kräver mer beredskaptänk generellt

Anders Drottja berättar att LRF i dagsläget inte jobbar specifikt med hur ett förändrat klimat påvekrar lantbruket och lantbrukets behov av beredskap. Men han tror att sommarens händelser kommer leda till flera åtgärder.

– Om vi ser på hela samhället så ser vi att beredskapstänket behöver bli bättre både för folk och fä, säger han.

Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om evakuering av djur.

LÄS OCKSÅ: ”Lantbrukets beredskap måste bli bättre”LÄS MER: SMHI: Juli månad blev rekordvarmLÄS OCKSÅ: Evakuerade lantbrukare får återvända hem

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen