Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 augusti 2014

Bra skörd har blivit en regnig osäkerhet

Det som såg ut att bli en riktigt bra skörd har förvandlats till något helt annat. Lantbrukaren Martin Karlssons vete står i vatten och när den kan bärgas vet han inte.

Martin Karlsson utanför Kvänum på Skaraslätten är deltidslantbrukare och har ännu inte fått in hela sin skörd. När och om det kan ske vet han inte.
Bild 1/3Martin Karlsson utanför Kvänum på Skaraslätten är deltidslantbrukare och har ännu inte fått in hela sin skörd. När och om det kan ske vet han inte. FOTO: Åke Bender
När Martin Karlssons vete kan bärgas vet han inte.
Bild 2/3När Martin Karlssons vete kan bärgas vet han inte. FOTO: Martin Karlsson
Nu har vattnet börja rinna undan lite grann utanför Kvänum. Här syns en blöt rapsåker.
Bild 3/3Nu har vattnet börja rinna undan lite grann utanför Kvänum. Här syns en blöt rapsåker. FOTO: Martin Karlsson

Det ser ut att bli ett riktigt bra år för spannmålsskörden. För vissa. För andra ser det betydligt värre ut, om de ens kan få in skörden.

Den senaste tidens regnande har satt ordentliga spår och som Landlantbruk.se tidigare har berättat om är områdena kring Suseån i Halland ordentligt översvämmade. Men även Värmland och delar kring Kvänum och Vånga, på Skaraslätten, har fått enorma mängder med regn.

– Det har kommit 200 millimeter regn på några dygn och spannmålen har slagits omkull, säger Martin Karlsson.

Han är spannmålsodlare på deltid tillsammans med sin familj och på deras 125 hektar har två tredjedelar av skörden tagits in men 45 hektar står kvar. Och Martin Karlsson tror inte att det blir slaget än på ett tag.

– Vetet har varit moget i snart tre veckor men vi kan inte tröska på minst en vecka och efter regnet måste det torka upp.

Han säger att han ändå har haft tur. I hans källare har inte vattnet runnit in men han har under sina tolv år i huset aldrig upplevt att det har varit så högt vattenstånd som nu.

– Det finns en liten å som rinner igenom Kvänum och ut i Lidköping så småningom. Normalt är den 3 meter bred men nu är den närmare 100 meter bred på sina ställen.

– Alla talar om rekordskördar men det är inte säkert vi får in skörden. Vårt vårvete är så nerslaget att det inte är säkert att det går.

Med blötan kommer också en svårighet att tröska när regnet väl runnit undan. Skärbordet måste sänkas mycket och risken för att köra fast är stor.

– Det som såg bra ut tidigare, med bra bärighet försvann väldigt fort. Det blir att plocka fram bogsergrejerna igen för man lär köra fast.

Relaterade artiklar

Till toppen