Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 augusti

Bra skördeväder väntas i helgen

Goda nyheter för lantbrukare som ännu inte fått in sin skörd. SMHI lovar uppehåll i hela landet på lördag. Även nästa vecka väntas uppehållsväder i flera delar av landet.

 SMHI lovar uppehåll i hela landet.
SMHI lovar uppehåll i hela landet. FOTO: Per Emgardsson

Men vi får vänta på solen och värmen till på lördag, för fredagen bjuder på ostadigt väder med regn eller regnskurar över stora delar av landet.

– Både över norra Götaland och Svealand har vi regn och skurar som passerar under dagen och över norra Norrland ligger regn kvar i stort sett hela dagen. Det är lite varierat, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

I södra delarna av landet som Skåne, Blekinge och Kalmar län, kan temperaturerna nå upp till 25 grader under dagen. I de regniga områdena håller sig temperaturen mer kring 15 grader och i norra Norrland mellan 10 och 15 grader.

Stabilt, sol och uppehåll

Men sent i kväll drar regnet bort från landet och på lördag vaknar vi till uppehåll i hela landet.

– I Götaland bildas dis och dimma som blir till moln och molnen kan ligga kvar lite under lördagsmorgonen i nästan hela Götaland och Svealand. Men de kommer att luckras upp och mitt på dagen väntas soligt väder, säger Staerk.

Längst söderut väntas högst temperaturer – kring 25 grader. I Svealand och Götaland kommer temperaturerna att ligga mellan 20 och 25 grader och längs Norrlandskusten kan det bli upp till 20 grader varmt.

– Det blir mer stabilt, mer sol och i huvudsak uppehåll i hela landet.

”Mer sommarlikt”

På söndag blir det väderomslag i norra delarna av landet då ett lågtryck drar in från väster och ger regn i Jämtland och Lappland, något som också drar ner temperaturerna. I övriga landet håller dock värmen i sig och det blir mest uppehåll med temperaturer på dryga 20 grader.

– Den varmaste luften på söndag ser ut att ligga över Uppland, Stockholmsområdet, Sörmland och Östergötland med upp mot 25 grader.

Det varma vädret håller i sig även i början av nästa vecka, men ännu längre fram är det mer osäkert, enligt Marie Staerk vid SMHI.

– Till slutet av nästa vecka är det lite mer osäkert väderläge. Det finns olika tendenser om det ska fortsätta att vara varmt eller komma in kallare luft.

LÄS MER: Regn utmaning för kvalitetenLÄS MER: Rejält lyft för årets skörd

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen