Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 augusti 2019

Bra skördeväder väntas i helgen

Goda nyheter för lantbrukare som ännu inte fått in sin skörd. SMHI lovar uppehåll i hela landet på lördag. Även nästa vecka väntas uppehållsväder i flera delar av landet.

 SMHI lovar uppehåll i hela landet.
SMHI lovar uppehåll i hela landet. FOTO: Per Emgardsson

Men vi får vänta på solen och värmen till på lördag, för fredagen bjuder på ostadigt väder med regn eller regnskurar över stora delar av landet.

– Både över norra Götaland och Svealand har vi regn och skurar som passerar under dagen och över norra Norrland ligger regn kvar i stort sett hela dagen. Det är lite varierat, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

I södra delarna av landet som Skåne, Blekinge och Kalmar län, kan temperaturerna nå upp till 25 grader under dagen. I de regniga områdena håller sig temperaturen mer kring 15 grader och i norra Norrland mellan 10 och 15 grader.

Stabilt, sol och uppehåll

Men sent i kväll drar regnet bort från landet och på lördag vaknar vi till uppehåll i hela landet.

– I Götaland bildas dis och dimma som blir till moln och molnen kan ligga kvar lite under lördagsmorgonen i nästan hela Götaland och Svealand. Men de kommer att luckras upp och mitt på dagen väntas soligt väder, säger Staerk.

Längst söderut väntas högst temperaturer – kring 25 grader. I Svealand och Götaland kommer temperaturerna att ligga mellan 20 och 25 grader och längs Norrlandskusten kan det bli upp till 20 grader varmt.

– Det blir mer stabilt, mer sol och i huvudsak uppehåll i hela landet.

”Mer sommarlikt”

På söndag blir det väderomslag i norra delarna av landet då ett lågtryck drar in från väster och ger regn i Jämtland och Lappland, något som också drar ner temperaturerna. I övriga landet håller dock värmen i sig och det blir mest uppehåll med temperaturer på dryga 20 grader.

– Den varmaste luften på söndag ser ut att ligga över Uppland, Stockholmsområdet, Sörmland och Östergötland med upp mot 25 grader.

Det varma vädret håller i sig även i början av nästa vecka, men ännu längre fram är det mer osäkert, enligt Marie Staerk vid SMHI.

– Till slutet av nästa vecka är det lite mer osäkert väderläge. Det finns olika tendenser om det ska fortsätta att vara varmt eller komma in kallare luft.

LÄS MER: Regn utmaning för kvalitetenLÄS MER: Rejält lyft för årets skörd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen