Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juni 2019

Bra väder för växtligheten men för lite vatten i många magasin

Nu har vårbruket nått även de norra delarna av landet och i söder har man redan börjat skörda. Men nederbörden är ojämnt fördelad och i Jämtland är det för blött, medan magasinen i Kalmar län och Östergötland fortfarande skulle behöva fyllas.

 Bra väder för växtligheten men för lite vatten i många magasin, enligt veckans vårbrukskoll.
Bra väder för växtligheten men för lite vatten i många magasin, enligt veckans vårbrukskoll. FOTO: Anna Dencker

Läget i Jämtland

– Vi är mitt uppe i vårbruket. Det mesta är plöjt och harvat, men när det kommer till sådden är det ganska växlande i länet. På många ställen är det fortfarande för blött. Det har kommit ganska mycket regn och så fick vi mycket snö för några veckor sedan. Dessutom har vi fortfarande nattfrost. Men jag skulle tro att om en vecka är det färdigsått. Vallen däremot ser jättebra ut och kylan har gjort att den har tätnat. Trots att det fortfarande är kallt ser jag i nuläget ingen anledning att tro att skörden blir senare än normalt, säger Anna Dencker, agronom och husdjursrådgivare i Ås.

Läget i Östergötland 

– Grödorna mår bra nu i kylan. Förra året var det jättevarmt och då stack det bara iväg, men i år är det ett bra väder för växtligheten. Längre ner i marken är det däremot inte jättefuktigt utan vi skulle behöva regn minst en gång i veckan fram till midsommar. På vissa platser det dykt upp en del rapsbaggar och även fyrtandad rapsvivel. Det har smygstartats lite med vallskörd och den ser hyfsad ut. Även potatisen växer som den ska, så till midsommar blir det inga problem med nypotatis, säger Christian Danielsson, växtodlingsrådgivare i Vreta Kloster.

Läget i Kalmar

– Vallskörden är påbörjad på många håll en del har redan hunnit avsluta den. Vissa väljer att vänta en vecka till och därmed få upp en större volym för att kunna bygga upp ett nytt lager efter förra sommaren. I övrigt ser det väldigt fint ut med grödorna och de har kunnat bestocka sig väldigt väl tack vare det kalla vädret. Men det är fortfarande för lite vatten i magasinen och det saknas nederbörd. Så nu måste vi få regn för att bygga upp en andra skörd, säger Therese Tarler, växtodlingsrådgivarei Kalmar.

LÄS MER: ”Förhoppningen är att regnet sätter fart på tröga vallar”LÄS MER: Full fart på vårbruket – trots kallare väder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen