Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 september 2017

Branden förändrade livet på gården

Branden förändrade livet på Lönnebergs gård. Det blev en lång väg tillbaka för Katarina och Torbjörn Karlsson.

Det såg ut som dimma bakom lagården. Lantbrukarparet Katarina och Torbjörn Karlsson var uppe vid boningshuset när de anade att något var fel. Är det dimma eller är det rök? frågade Katarina sin man. I Bondbergets naturreservat är det inte ovanligt att det kommer dimmor efter regn.

Torbjörn hade lite svårt att gå så de beslutade sig för att ta bilen och köra ned till lagården och titta. När de kom runt på lagårdens baksida såg de att det brann i spånboden. De ringde efter räddningstjänsten och började försöka släcka elden med slang.

– Vi trodde att vi kunde göra något åt det. Men vi var maktlösa och när vi insåg det började vi skrika på varandra att öppna dörrarna till lagården, säger Katarina Karlsson.

47 kor och ungdjur brann inne

Det var den 21 maj 2015 och de hade förberett för att släppa ut de 60 mjölkkorna och de cirka 65 ungdjuren på bete. Det underlättade en del när djuren skulle fösas ut. Men snart fylldes lagården med brandrök och de var tvungna att springa ut. Vid det laget hade de hjälp av sonen och en granne. När de kom ut möttes de av brandkåren, men då gick det inte att rädda 47 mjölkkor och ungdjur som inte hade hunnit ut ur lagården.

– På 20 minuter hann lagården bli en enda låga, säger Katarina.

Mitt i kaoset blev Katarina och Torbjörn tvungna att ta många beslut och hantera situationen.

– Det var ju mjölkkor som skulle mjölkas. Verkligheten fanns ju där fastän det var något hemskt som hade hänt.

De kände till en mjölkbonde som hade slutat med mjölkproduktion tidigare samma år. Räddningstjänsten ordnade djurtransport så att djuren kunde flyttas dit och mjölkas samma kväll. Gården ligger två mil bort och i ett och ett halvt år pendlade Katarina och Torbjörn dit två gånger om dagen för att mjölka korna.

En tuff tid

Så lång tid tog det från det att det brann tills det fanns ett nytt stall på Lönnebergs gård. Det var en tuff tid och hjälpen de fick från andra människor var ovärderlig för att klara av situationen.

– Både familj och vänner stöttade och gjorde jättemycket för oss. Det betyder väldigt mycket att ha ett nätverk vid sådana här tillfällen.

Paret Karlsson arrenderar gården som ägs av Jönköpings kommun, så återuppbyggnaden planerades av kommunen och försäkringsbolaget i samråd med Katarina och Torbjörn. Inventarier och djur ägde de själva och det var deras ansvar att få ersättning för det genom sin lantbruksförsäkring. Slutligen stod det en ny lösdriftslagård med plats för 215 djur på gården och mjölkkorna kunde flyttas hem igen den 5 oktober 2016.

Nybygget ledde till att paret kunde tänka nytt. De valde att ställa om produktionen till ekologisk och har i dag 75 mjölkkor och omkring 100 ungdjur.

– Vi har odlat hälften ekologiskt innan och nu när det blev ett nytt stall kunde vi tänka helt i de banorna. Har man uppbundna kor kan man inte ha ekologisk djurhållning. Så det har gjort att vi har fått lite nytänkade.

Samtidigt är det svårt att helt och hållet lägga händelsen bakom sig. En viss oro finns alltid där.

– Så fort jag ser någonting, om det ryker eller det räcker att det är dimma, då reagerar jag omedelbart. Likadant om jag ser uttryckningsfordon, då får jag kalla kårar utmed ryggen och det kommer nog aldrig att försvinna, säger Katarina.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen