Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 juli 2018

Brand härjade på lantgodset Stora Markie i Skåne

En storbrand höll på att bryta ut under söndagen på lantgodset Stora Markie i Anderslöv utanför Trelleborg. En byggnad med en spannmålstork brann ned till grunden.

 Stora Markie, utanför Trelleborg i Skåne.
Bild 1/2 Stora Markie, utanför Trelleborg i Skåne. FOTO: IBL
 Lantgodset Stora Markie.
Bild 2/2 Lantgodset Stora Markie. FOTO: Wikipedia

Under söndagen utbröt branden i Stora Markie. Räddningstjänsten larmades till platsen vid 18-tiden och arbetade med att begränsa branden så att den inte skulle sprida sig till andra byggnader.

– Det är jättemycket byggnader på den här gården och i den här torkan med värme gnistregn och så är det spridningsrisk, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten syd, till Expressen.

Uppstod i spannmålstork

Branden uppstod i en spannmålstork på godset, sannolikt på grund av överhettning i en motor. Någon brottsmisstanke finns inte. Byggnaden fick brinna till grunden, då taket hade havererat helt, men inga andra byggnader och ingen människa ska ha skadats. Branden var släckt vid elvatiden på kvällen.

– Vi hade cirka 30 ton spannmål i torken, och ytterligare 100 ton i fackverken som skulle torkas, säger ägaren till gården, Haquin Stiernblad, till Trelleborgs Allehanda.

Han berättar också att hela den gamla silobyggnaden på gården är totalförstörd.

– Allt brann upp invändigt. Det är tråkigt, men vad ska man göra, säger han.

Stort lantbruk

Herrgården Stora Markie har anor tilll 1300-talet och ligger någon kilometer väst om Anderslöv, med 900 hektar mark. Godset är ett av de största 30 lantbruken i Skåne. Huvudbyggnaden påverkades inte av branden. När huvudbyggnaden uppfördes, 1926, så var det efter en tidigare brand.

LÄS OCKSÅ: Polisanmälan mot lantbrukare som eldade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen