Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 augusti 2018

Bränder och extremtorka har flyttat politiska fokuset

Skogsbränder, torka och foderbrist. Den gångna sommaren har nyheterna helt präglats av händelser kopplade till extremvädret. Även mediernas politiska rapportering skiftade fokus enligt en undersökning Sveriges Radios Ekot gjort.

 Brandflyg och söndertorkade sädesfält. Är det så vi kommer att minnas sommaren 2018?
Brandflyg och söndertorkade sädesfält. Är det så vi kommer att minnas sommaren 2018? FOTO: IBL

Sifos mediemätning studerar vilka toppnyheter med partipolitiskt innehåll som publiceras eller sänds i de tidningarna och etermedierna som når ut till flest människor i landet. Också omnämnanden på sociala medier som Twitter, Facebook samt Google-sökningar omfattas av undersökningen.

Den sista mätningen före valet visar att under mitten av juni till mitten av augusti hörde ämnen relaterade till skogsbränderna till de mest rapporterade i både traditionella och sociala medier.

Försvar och beredskap

Var femte politisk nyhet i riksmedierna handlade om torkan eller skogsbränder. Frågor som togs upp var försvar, beredskap, klimat och miljö samt jordbruk.

 En torr rågåker i Mönsterås, där torkan slagit hårt.
En torr rågåker i Mönsterås, där torkan slagit hårt. FOTO: IBL

De politiska partierna var inte sena att engagera sig i ämnena och skogsbränderna i synnerhet förvandlades till ett poliskt slagträ som har kommit att påverka fokuset i valdebatten.

Kanske inte så konstigt med tanke på att även väljarna tycker att miljö- och klimatfrågor blivit viktigare.

Däremot tycks varken de två mest miljöprofilerade partierna Centern och Miljöpartiet ha lockat presumtiva väljare i den takt som kanske kunde väntas om man får tro opinionsundersökningarna.

LÄS MER: LRF: ”Konsumenterna har tagit del av vår verklighet”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen