Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 augusti 2018

Brandmän drog upp ko med handkraft

I flera timmar kämpade fem brandmän med att dra upp en ko från en gammal sjöbotten vid en gård utanför Vissefjärda. Enda sättet att dra upp kon i den otillgängliga terrängen var för hand.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Kon hade rymt från en lantgård i trakterna runt Emmaboda. Ägaren fann till slut kon som då hade sjunkit ned i en gammal sjöbotten i Vissefjärda i samma kommun. Fem brandmän ryckte ut, men kunde inte ta sig fram med fordon i den svåra terrängen. Istället sågade de ned träd för att kunna nå kon, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

– Det visade sig att kossan var väldigt nedsjunken på en väldigt snårig plats med mycket träd och buskar. Kon hade varit försvunnen hela dagen, men var väldigt utmattad. Brandmännen fick då börja dra upp kossan för hand, säger Magnus Lindahl, som är räddningschef i Emmaboda och Nybro kommun.

Tog flera timmar

Arbetet tog flera timmar, men till slut fick branmännen upp kon. Den kunde då inte stå av egen kraft på grund av utmattning. Därefter överlämnades kon till bonden.

– En kossa väger ett antal hundra kilo. Det krävs krafter för att få upp en sådan ko, speciellt när den är utmattad och inte kan hjälpa till själv. Det är ett digert jobb. Det är bra gjort, säger Magnus Lindahl, till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Polsk ko rymde – flydde till egen ö

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen