Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 maj 2018

Brasilien: Lastbilsprotest hotar en miljard kycklingar

En miljard kycklingar och 20 miljoner grisar kan komma att dö svältdöden i Brasilien, på grund av strejkande lastbilschaufförer och tomma förråd.

FOTO: Istock

I Brasilien pågår en stor strejk bland lastbilsförare, som även blockerar vägarna i landet för att protestera mot höga bränslepriser. I torsdag utvidgades strejken, så att 300 000 chaufförer nu är delaktiga i protesterna, i 23 delstater.

Kan inte fylla foderförråd

Strejken gör nu att uppfödare inte kan fylla på sina foderförråd. Det går inte heller att köra djur till slakt. Följden blir, enligt branschorganisationen ABPA, för gris- och kycklinguppfödare, att 152 anläggningar måste lägga ned sin verksamhet.

Det kan få till följd att upp till en miljard kycklingar och 20 miljoner grisar kan svälta ihjäl eller behöva bli nödslaktade.

Undantagstillstånd utfärdat

I delstaterna Rio de Janeiro och Sao Paulo har undantagstillstånd utfärdats, skriver Bloomberg. Risken är också stor för livsmedelsbrist i stora delar av landet. President Michel Temer har kallt in militären för att hålla ordning. En domstol har förklarat strejken olaglig och givit klartecken för myndigheterna att häva alla blockeringar.

I ett tv-sänt tal lovade president Temer att för stabilitetens skull sänka priset för disel med 0,46 brasilianska real, motsvarande cirka en krona. Innan strejken låg priset på motsarande åtta kronor. Pristopppet ska gälla i 60 dagar, uppger Temer som även gått med på fyra andra krav från lastbilschaufförerna.

LÄS OCKSÅ: Polisen har gripit vd för brasiliansk kycklingjätte

Relaterade artiklar

Till toppen