Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 juli 2018

Brist på koldioxid hotar livsmedelsföretag

Slakterier, bryggerier och andra livsmedelsföretag i Europa hotas av en ökande brist på koldioxid. Mest akut är bristen just nu i Storbritannien och Norge där slakterier nu måste stänga.

 Etanolproduktion. Arkivbild.
Etanolproduktion. Arkivbild. FOTO: Istock

Koldioxid är en ovälkommen gas i atmosfären, men håller på att bli en extrem bristvara i flytande form. Bristen påverkar allt från slakterinäringen i Storbritannien till ölbryggerier i Sverige.

Värsta bristen på årtionden

Tidningen Gasworld har beskrivit situationen som ”den värsta bristen som har drabbat den europeiska tillverkningen av koldioxid på årtionden”. Orsaken till situationen är att flera fabriker i Europa som levererar koldioxid, CO2, i flytande form har dragit ned på sin produktion. Ammoniak- och etanolproducenter som framställer gasen som en biprodukt, har tvingats hålla stängt längre än väntat på grund av bland annat underhåll och tekniska problem. Det drabbar även de fabriker där koldioxiden renas och fryses ned till flytande form.

Slår mot flera näringar

Nu riskerar såväl bryggerier, som slakterier och andra livsmedelsproducenter att tvingas dra ned eller stänga produktionen helt. Det drabbar slakterier, där koldioxid används för bedövning och avlivning djur. Även företag inom livsmedelspaketering, där koldioxiden tillsätts för konservering och för och stoppa bakterier, kan få sin produktion påverkad. Det drabbar även dryckstillverkare där kodioxid tillsätts som kolsyra i drycker.

– Den kunde inte komma på en värre tidpunkt. Efter en varm vår och nu när hettan kommer samtidigt med fotbolls-VM, är det extra olyckligt. Alla bryggerier går på högvarv just nu, säger Erika Danckwart-Lillieström, ansvarig för kommunikation och samhällskontakt på branschföreningen Sveriges Bryggerier, till Svenska Dagbladet.

Stänger i Norge

Nyligen meddelade norska slakteriet Nortura att det kan tvingas stänga flera enheter, som en följd av koldioxidbrist. När Yaras ammoniakkfabrik på Herøya måste hålla produktionen nere, leder det till att Praxairs framställning av flytande koldioxid på Herøya också stängs. Det slår i sin tur mot Norturas enhet i Rudshøgda.

”Om produktionskapaciteten reduceras eller i värsta fall försvinner på en eller flera fabriker kan vi inte leverera till butikerna som normalt”, skriver Nortura på sin hemsida.

Akut brist i Storbritannien

Även I Storbritannien är läget akut. Landets tillgång till koldioxid är hotad, sedan tre av fem stora producenter har tvingats stänga. I sin tur kommer det att leda till brist inom många slakterier och därmed sannolikt brist på kött, skriver The Guardian.

LÄS OCKSÅ: Här är lagarna som påverkar lantbruket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen