Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 januari 2019

Brist på snö oroar lantbrukare

Att vädret är viktigt för lantbrukare är ingen nyhet, och nu är det bristen på snö som oroar lantbrukare i Östergötland.

 Lantbrukare i Östergötland önskar ett tjockt snötäcke.
Lantbrukare i Östergötland önskar ett tjockt snötäcke. FOTO: Anders Fällman

Den torra sommaren ger fortfarande effekter för lantbrukarna och nu växer oron inför den kommande sommaren. Orsaken till detta är att det har kommit för lite snö, rapporterar P4 Östergötland.

Rekordlåga nivåer

Nyligen rapporterade Land Lantbruk om att grundvattennivåerna på många håll i landet är de lägsta på mycket länge. Man får gå tillbaka till 1976 för att hitta en liknande situation som den som är nu i de svenska grundvattenmagasinen.

”Viktigt med snö”

Nu krävs det nederbörd för att fylla på grundvattennivåerna – annars kan även detta år bli riktigt jobbigt för lantbrukarna.

– Den största utmaningen, eller oron, är att det inte har kommit så förskräckligt mycket nederbörd. Det kommer vara väldigt viktigt för oss att vi får rejält men snö nu, som sedan smälter undan försiktigt framåt våren, så att grundvattennivåerna fylls på. Annars kan man ha fog för att faktiskt bli bekymrad även för kommande år, säger Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland.

Läs mer: Krisläge för grundvattennivåer i landet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen