Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2019

Stor brist på svenska ärtor

Från omfattande export till brist och import på bara tre år. Neddragna odlingar och förra årets torka har gjort att frysdiskarna gapat tomma i facken för svenska gröna ärtor.

– Våra vanliga svenska ärtor tog slut under våren, säger Emma Pålsson, marknadsdirektör på Findus Sverige.

 Neddragna odlingar och förra årets torka har gjort att frysdiskarna gapat tomma i facken för svenska gröna ärtor.
Neddragna odlingar och förra årets torka har gjort att frysdiskarna gapat tomma i facken för svenska gröna ärtor. FOTO: Arne Forsell Bildbyrån

Slut från leverantör! I många butiker var det budskapet som mötte konsumenterna som ville köpa svenska gröna ärtor. Hos Findus som är den största producenten tog ärtorna slut redan under våren.

– Vi utgår från behovet på den svenska marknaden när det gäller vilken årsvolym vi vill ha. Det har fungerat bra tidigare år men förra årets torka påverkade väldigt mycket, säger Emma Pålsson.

 – Man kan inte skydda sig mot vädrets makter som det var förra året, säger Emma Pålsson, marknadsdirektör, Findus.
– Man kan inte skydda sig mot vädrets makter som det var förra året, säger Emma Pålsson, marknadsdirektör, Findus. FOTO: Pressbild

Torkan är största boven

Förra årets torka är den främsta anledningen till bristen på svenska ärtor. Men den kan också ses som en effekt av en kraftigt minskad svensk ärtodling. Fram till och med 2016 odlades enbart i Skåne och södra Halland runt 9000 hektar i Findus regi och gröna ärtor var en stor exportprodukt. Av de runt 35 000 ton som tröskades varje år gick merparten, runt 30 000 ton på export.

Året efter, 2017, flyttade Findus sina odlingar till Västergötland och Dalsland där man samarbetar med Toppfrys. Odlingen krympte till att enbart täcka behovet på den svenska hemmamarknaden. Men i år blev det alltså stor brist efter kraftigt minskad skörd förra året.

Varumärket tar stryk

Findus har av flera skäl valt att inte importera ärtor – dels på grund av allmän brist på ärtor även ute i Europa, men också därför att man märker sina förpackningar med svenskmärket och Sigillmärket.

Ser du någon risk att ert varumärke skadas av att ni inte kunnat leverera?

– Det är aldrig bra att inte kunna leverera, men man kan inte skydda sig mot vädrets makter som det var förra året, säger Emma Pålsson på Findus.

 VD Wiveca Almgren på grönsaksföretaget Magnihill.
VD Wiveca Almgren på grönsaksföretaget Magnihill. FOTO: Anders Ingvarsson

Fick bara 40 procent av skörden

Kvar i Skåne var förra året ärtodlingar på 900 hektar som odlades i Foodhills regi och levererades främst till Magnihill AB, som producerar frysta grönsaker till stor del till storhushåll och foodservice.

– Förra året var en katastrof, vi fick 40 procent av skörden, säger Wiveca Almgren, VD på Magnihill AB.

Till skillnad mot Findus valde Magnihill att täcka bristen med importerade ärtor.

– Vi har kunnat leverera till våra kunder tack vare att vi importerat, bland annat från England, säger Wiveca Almgren.

Relaterade artiklar

Till toppen