Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 september 2018

Brist på vallfrö 2020

Åtgången på vallfrö har ökat kraftigt i år. Både äldre och nysådda vallar måste sås om och oron för en kommande brist på frö gör att vissa köper på sig nu. Men oron borde riktas ännu ett år framåt, varnar Skånefrö.

 Det finns risk för brist på vallfrö om två år, men att bunkra upp ett lager har även det sina risker.
Det finns risk för brist på vallfrö om två år, men att bunkra upp ett lager har även det sina risker. FOTO: Mari Nälsén

Både Lantmännen och Swedish Agro har sålt mer vallfrö än vanligt och längre in på hösten än normalt. Det är den svåra torkan som gör att vallfrö blir en nödvändig extrautgift i det redan likviditetspressande läget.

Rädd för brist

– Vallarna har blivit förstörda av torkan. Många tvingats också så in nytt vallfrö nu i höst i den insådd de gjorde i våras, säger Patrik Persson, försäljningschef på Swedish Agro och tillägger:

– Vi ser också att en del är rädda för en kommande brist på vallfrö från utsädesproducenterna och att man garderar sig genom att köpa nu i stället för i vår.

Ont om vallfrö 2020

Enligt Peter Annas, växtodlingschef på Lantmännen Lantbruk har Lantmännen prioriterat hemmamarknaden för att kunna förse svenska bönder med vallfrö under 2019. Och för att säkra tillgången även 2020 har de adderat ett extra skördeår till befintliga vallar och hjälpsår där det går.

Hur långt in på hösten kan man så vall?

· Fram till mitten av september, vid bra förutsättningar går det att så längre.

· En tumregel är att gräs kan sås lika länge som det går att så höstvete i området.

· Finns det en insådd från i våras som behöver hjälpsås kan man göra det eller välja att etablera en helt ny vall i höstsäd eller i renbestånd. Vid insådd i renbestånd är det viktigt att sänka utsädesmängden i skyddsgrödan till cirka 75 procent och öka radavståndet till 25 centimeter för att få in ljus.

· Insådd i renbestånd på hösten är ett säkrare sätt att etablera vallen på, men ger en lägre första skörd till våren.

Källa: Lantmännen Lantbruk

Men Claes-Göran Henriksson, försäljningschef på Skånefrö, är inte lika säker på att tillgången på vallfrö kan säkras till 2020.

– Vad vi kan bedöma för stunden är att vi kommer klara 2019. Men det kan bli besvärligare 2020. Av det som såddes in för fröodling våren 2018 och ska skördas 2019 är det en stor del av arealen som inte går fram, det har inte tagit sig i skyddsgrödan och torkat bort. Det påverkar skörden 2019 och den försäljning som ska ske 2020, säger han.

Stor risk att långtidslagra hemma

Claes-Göran Henriksson är skeptisk till taktiken att bunkra upp och lagra på gård.

– Normalt så klarar sig ett parti mer än ett år, kanske två år beroende på grundförutsättningarna och hur man lagrar det. Men det går inte att lägga det i en maskinhall som följer yttertemperaturen hela tiden. Det måste ligga på ett torrt och svalt ställe och det ska vara jämnt tempererat, omkring 15 grader året runt, säger han

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen