Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 april 2019

Brittisk "Berberexit" med allmänhetens hjälp

Europas veteodling hotas av nya aggressiva arter av svartrostsvampen. Svampen övervintrar på Berberisbusken, så därför tar det brittiska forskningscentret John Innes Centre nu allmänheten till hjälp för att hitta både de buskar som kan vara en fara för veteodlingen och de som kan få leva vidare som habitat för rödlistade insekter.

 Projektet BarbRE hjälper forskare att hitta potentiellt farliga berberisbuskar.
Projektet BarbRE hjälper forskare att hitta potentiellt farliga berberisbuskar. FOTO: Per Emgardsson

Samtidigt som svampen övervintrar på Berberisbusken är den hem för bland annat den rödlistade Berberisfältmätaren. Därför startar nu forskaren Diane Saunders vid John Innes Centre projektet BarbRE. I det kan naturintresserad allmänhet ladda ned appen ”iNaturalist nature” på telefonen.

I appen markerar man på en karta var man hittat berberisbuskar. Sedan åker forskarna ut till fyndplatserna och tar prov. Eftersom många olika sorters rostsvampar kan infektera berberis är det viktigt att med genetiska metoder bestämmer vilken typ av svartrost busken bär på.

Sedan använder man buskens position till att bestämma hur långt från busken det finns spannmålsfält. Det hjälper forskarna att avgöra om busken kan vara ett hot mot veteodlingen och därför bör övervakas extra noga eller om busken gott kan få finnas kvar som livsmiljö åt den rödlistade Berberisfältmätaren.

Här kan du läsa mer om den brittiska jakten på kunskap om berberisbuskar och svartrost.

LÄS MER: Svartrostsvampen kan ha nått Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen