Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 maj 2018

Brittiska lantbruket slår rekord i produktivitet

Det brittiska lantbruket går för högvarv. Förra året steg produktiviteten inom lantbruket med 2,9 procent jämfört med året innan och landade därmed på all-time-high. En ovanligt stor skörd är en av orsakerna till rekordnivån.

Förra året slog det brittiska lantbruket rekord i produktivitet med en ökning på 2,9 procent jämfört med 2016*. Det rapporterar brittiska Farmers Weekly.

Statistiken kommer från brittiska Myndigheten för miljö- livsmedel- och landsbygdsfrågor (Defra) som också meddelar att den ökade produktionen av grödor och kött ligger bakom ökningen.

Sockerbetor och lammkött ökar mest

Den totala lantbruksproduktionen ökade generellt med 3,6 procent i volym förra året jämfört med 2016, bland annat ökade skörden med 7,3 procent i volym.

Korn, raps och sockerbetor var några av de grödor som ökade i volym där sockerbetor ökade mest med 58 procent. Störst ökning inom köttproduktionen var inom lammkött där ökningen låg på 2 procent.

– Detta är positiva nyheter för lantbrukssektorn och visa väldigt tydligt den avgörande skillnaden som lantbruket spelar i den bredare ekonomin, säger vice presidenten för Brittiska lantbrukarkooperationen (NFU), Guy Smith, till Farmers Weekly.

Viktig input till jordbrukspolitiken

Smith säger också att NFU just nu förbereder ett samrådssvar till brittiska regeringen om en framtida jordbrukspolitik och att dessa siffror är ett ytterligare bevis för att en ny lantbrukspolitik måste tillåta lantbruken att vara produktiva, lönsamma och progressiva.

Ökade inkomster bör ses i sitt sammanhang

Statistiken visar också att den ökade produktionen i kombination med högre priser lett till att de totala inkomsterna för det brittiska lantbruket ökat. Något som Guy Smith menar måste ses ur perspektivet att lantbruken de senaste åren haft väldigt låga resultat.

– Det är viktigt att komma ihåg att denna ökning sker efter tre år av fallande vinster och marginaler och ökade svängningar i priser för många i branschen, säger han.

* Produktiviteten mäts genom en jämförelse av hur väl ”input” omvandlas till ”output” inom näringen. På så sätt är det en indikation på effektivitet och konkurrensförmåga inom lantbruksbranschen. Ökningen på 2,9 procent visar att lantbruket lyckats producera mer med mindre resurser.

Läs också: Korna högproduktiva – mjölkföretagen allt lönsammareLäs mer: Det går bättre för polska bönderLäs mer: Oro ger sämre framtidstro bland europeiska bönder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen