Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 november 2017

Bröd på syrsor nyhet i Finland

 Det nya syrsbrödet innehåller 70 syrsor, en mängd som utgör 3 procent av brödets totala vikt.
Det nya syrsbrödet innehåller 70 syrsor, en mängd som utgör 3 procent av brödets totala vikt. FOTO: Fazer

Enligt den finska brödtillverkaren Fazer är de först i världen med att lansera ett insektsbröd för matbutiker. Det nya brödet, som kallas syrsbröd, lanseras i morgon i elva butiksbagerier i Helsingforsområdet.

”Ville vara först”

Det var den första november som insekter som livsmedel tilläts i Finland, men Fazer har stått i startgroparna sedan i somras.

– Vi ville vara bland de första att genomföra matrevolutionen. I Fazer butiksbagerier kan vi smidigt baka och testa olika nyheter. Som världens första insektbröd är Fazer syrsbröd ett fint exempel på detta, säger Markus Hellström , verkställande direktör för Fazer bageri Finland.

70 syrsor i ett bröd

De 70 hussyrsorna som används i varje syrsbröd är odlade, torkade och malda till mjöl, som blandats i det övriga mjölet. Ännu finns det inte tillräckligt med syrsmjöl att tillgå för att brödet ska kunna säljas över hela landet, men målet är att syrsbrödet ska säljas i alla Fazers butiksbagerier.

Proteinrikt bröd

Syrsbrödet är ett grovt bröd och innehåller enligt Fazer gott om proteiner.

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin, säger Juhani Sibakov, innovationsdirektör på Fazer bageri Finland.

”Finländare positiva”

Juhani Sibakov tror att insekter kommer att vara en betydande råvara för livsmedel också i västvärlden i framtiden.

– Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positivt till insekter i Norden. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot, säger Sibakov.

Sedan 1997 har det varit förbjudet i Sverige att sälja insekter som livsmedel, medan det har varit tillåtet i flera andra EU-länder.

Läs mer: Finland tillåter insekter som matLivsmedelsverket bäddar för insekterTroligt att syrsor även bra mat för människor

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen