Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 november 2017

Bröd på syrsor nyhet i Finland

 Det nya syrsbrödet innehåller 70 syrsor, en mängd som utgör 3 procent av brödets totala vikt.
Det nya syrsbrödet innehåller 70 syrsor, en mängd som utgör 3 procent av brödets totala vikt. FOTO: Fazer

Enligt den finska brödtillverkaren Fazer är de först i världen med att lansera ett insektsbröd för matbutiker. Det nya brödet, som kallas syrsbröd, lanseras i morgon i elva butiksbagerier i Helsingforsområdet.

”Ville vara först”

Det var den första november som insekter som livsmedel tilläts i Finland, men Fazer har stått i startgroparna sedan i somras.

– Vi ville vara bland de första att genomföra matrevolutionen. I Fazer butiksbagerier kan vi smidigt baka och testa olika nyheter. Som världens första insektbröd är Fazer syrsbröd ett fint exempel på detta, säger Markus Hellström , verkställande direktör för Fazer bageri Finland.

70 syrsor i ett bröd

De 70 hussyrsorna som används i varje syrsbröd är odlade, torkade och malda till mjöl, som blandats i det övriga mjölet. Ännu finns det inte tillräckligt med syrsmjöl att tillgå för att brödet ska kunna säljas över hela landet, men målet är att syrsbrödet ska säljas i alla Fazers butiksbagerier.

Proteinrikt bröd

Syrsbrödet är ett grovt bröd och innehåller enligt Fazer gott om proteiner.

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin, säger Juhani Sibakov, innovationsdirektör på Fazer bageri Finland.

”Finländare positiva”

Juhani Sibakov tror att insekter kommer att vara en betydande råvara för livsmedel också i västvärlden i framtiden.

– Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positivt till insekter i Norden. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot, säger Sibakov.

Sedan 1997 har det varit förbjudet i Sverige att sälja insekter som livsmedel, medan det har varit tillåtet i flera andra EU-länder.

Läs mer: Finland tillåter insekter som matLivsmedelsverket bäddar för insekterTroligt att syrsor även bra mat för människor

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen