Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari 2019

Brottsdömda medarbetare i Djurens rätt

En granskning av Svt visar att Djurens rätt har använt bilder i sina kampanjer som har tagits på ett olagligt sätt. Dessutom har flera personer anställda av Djurens rätt tidigare begått brott kopplade till djurrättsaktivism.

 SVT:s granskning visar att Djurens rätt har använt bilder i sina kampanjer som har tagits på ett olagligt sätt. (genrebild på djur vid en minkfarm)
SVT:s granskning visar att Djurens rätt har använt bilder i sina kampanjer som har tagits på ett olagligt sätt. (genrebild på djur vid en minkfarm) FOTO: Lynsey Grosfield

Efter att Svt, Göteborgs-Posten och andra media har rapporterat om hot och våld som djurrättsaktivister riktat mot lantbrukare har organisationen tagit avstånd från detta. På sin hemsida skriver Djurens rätt bland annat: ”Olagliga aktiviteter är inte förenligt med ett aktiv engagemang i Djurens rätt”.

– Det kommer förstås frågor till oss från oroliga djurvänner och medlemmar som vill få svar på att det här inte är någonting som Djurens rätt jobbar med. Det är därför vi har skrivit om det på vår blogg, säger Moa Richter Hagert som är kommunikationsansvarig på Djurens rätt till Svt.

Olagliga bilder

Men granskningen visar att Djurens rätt har använt bilder som har tagits på ett olagligt sätt i sina kampanjer.

– Så länge branschen inte själva visar upp hur det ser ut i industrin så är det här enda sättet att visa hur djuren har det, säger Moa Richter Hagert.

Tidigare begått brott

Det visar sig också att flera personer anställda av Djurens rätt tidigare har begått brott kopplade till djurrättsaktivism, något som organisationens talesperson i ett sms besvarar med att brotten begicks för länge sedan, och att de personerna inte var anställda hos Djurens rätt när brotten begicks.

Läs mer: Läs alla Land Lantbruks artiklar om #rörinteminbonde

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen