Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juli 2017

"Brottsfrekvensen mot brittiska bönder saknar motstycke"

Brottsligheten på Storbritanniens landsbygd har stigit markant på senare år. Nu kräver landets lantbrukarorganisation, NFU, åtgärder från regeringen.

 Olaglig dumpning är ett stort problem på den brittiska landsbygden.
Olaglig dumpning är ett stort problem på den brittiska landsbygden. FOTO: Mostphotos

– Antalet brott som begås på landsbygden har ökat dramatiskt. Självklart är brexit den viktigaste frågan just nu men det här måste absolut prioriteras. Under våra regionala möten under våren lyftes problematiken med kriminalitet i alla regioner. Såhär har vi aldrig upplevt det förut, situationen saknar motstycke, säger Minette Batters, vice ordförande för NFU till BBC UK.

Under förra året begicks det brott på Storbritanniens landsbygd motsvarande 42,5 miljoner pund. Främst rörde det sig om olaglig dumpning av sopor och industriavfall, stöld av jordburksmaskiner, hundattacker och olovlig jakt.

Ses som lovliga byten

NFU som just släppt en rapport om hur brittiska lantbrukare drabbas av brottslighet kräver nu att regeringen inrättar en arbetsgrupp mot landsbygdsbrottslighet i landet. Organisationen vill se ett mer koordinerat arbetssätt från polisen för att krossa bilden av att lantbrukare och glesbygdssamhället skulle vara lovliga byten för brottslighet.

Problem även i Sverige

I Sverige är situationen inte fullt så svår som i Storbritannien men fenomenet är ändå ett stort problem. Det menar Anders Johannesson, expert på företagsvillkor, LRF.

– NFU har rätt i att gårdarna är utsatta för brott. I Sverige är det särskilt maskinstölderna som ökat under senare år. Det är ganska lätt att stjäla och märka om maskinerna, säger han.

Fler drabbas i ”riskzoner”

Enligt Anders Johannesson är det både inhemska och internationella ligor som opererar på svensk landsbygd. Vem som är mest utsatt beror på geografisk placering och infrastruktur.

– Det man kan se är att riskzonerna ligger nära stora vägar och färjeleder. Värst är det i Götaland och Stockholmsområdet. Eftersom det är just gårdens placering och tillgängligheten som styr så är det också mycket sannolikt att den som en gång drabbats drabbas igen, säger han.

Stort mörkertal

Även om statistiken visar att det förekommer många brott mot lantbrukare finns det också ett stort mörkertal.

– Det förekommer exempelvis att man struntar i att anmäla för att självrisken är för hög. Ibland kan det även vara så att man inte upptäcker att det skett ett brott. Blir man till exempel av med 50 liter ur dieseltanken kanske man inte alltid reagerar på det, säger Anders Johannesson.

Agera förebyggande

Anders Johannesson tror inte att fler poliser är den självklara lösningen på problemet.

– Frågan är om inte det skulle skapa en falsk trygghet, vi måste fortfarande ha folk som ser och hör vad som sker, säger han och nämner några möjliga åtgärder för att minska andelen olösta brott.

– Man ska inte underskatta grannsamverkan, ser eller hör man något märkligt så är det bra att anteckna till exempel ett registreringsnummer eller lägga färgen på en lastbil på minnet. Det ger polisen någonting att gå på. Man bör också tänka förebyggande, ser saker lättillgängliga ut så är de ofta det. Enklare åtgärder som att parkera maskinerna lite mer svårtillgängligt, skaffa vakthund eller installera sensorstyrd belysning är några sådana saker, säger han.

– Att investera i bra lås och ny belysning är ofta sådant man gör efter att ha blivit utsatt för ett brott men bäst vore om man kunde göra det redan innan.

Relaterade artiklar

Till toppen