Brunnarna sinar – men Kjell fick strida för mätning
Brunnarna sinar i takt med att täkten intill töms på grus. Men att få kommunen att göra mätningar var ingen självklarhet.
– Det är första gången på snart 50 år som det inte finns vatten, säger fastighetsägaren Kjell Johansson.
Varannan dag måste Kjell Johansson hämta vatten i en IBC-tank och med hjälp av traktorn fylla på de sinande brunnarna. Nivån har sjunkit med 140 centimeter och utan påfyllningen skulle det inte finnas vatten till de tre hushåll som bor på den tidigare mjölkgården.
– Vi duschar på arbetsplatsen och tvättar hos svärmor i Vänersborg. Jag lägger uppskattningsvis en timme per dag på att lösa min vattensituation och det är rätt psykiskt påfrestande, berättar Kjell Johansson.
Alldeles i närheten pågår sedan 2012–2013 utvinning av en grustäkt. Maskinerna har ätit sig till gränsen drygt 100 meter bort och inom kort börjar täktinnehavaren Ucklums Grus att gå vidare under grundvattennivå. De röda lastbilarna med släp kör i skytteltrafik till framför allt byggen i Göteborg.
I både den miljökonsekvensbeskrivning som företaget lämnade in med sin ansökan och i länsstyrelsens beslut framgår tydligt att mätning av nivån i brunnarna ska göras och att företaget har ansvaret för eventuella skador på vattentäkter. Samtidigt konstateras att brytningen inte ska komma att påverka vattentillgången för de kringboende.
När vattnet började sjunka för 1,5 år sedan hittade Kjell Johansson en trasig koppling och trodde att den var orsaken. I somras sinade vattnet under torkan men medan andra brunnar i området återhämtade sig är nivån fortfarande lika låg hos Kjell.
– Nu har jag fått beställa borrning som kommer att kosta mig åtminstone 55 000–60 000 kronor. Jag kan inte hålla på med tankar och slangar när vintern kommer, konstaterar han.
FAKTA: Får bryta i tre år till
Ucklums Grus AB har ett tioårigt miljötillstånd att bryta i den aktuella grustäkten. Tillståndet löper ut 2020 och omfattar max 130 000 kubikmeter per år.
Det rör sig om en gammal grustäkt som Skanska tidigare använde och som har återöppnats. Det tidigare tillståndet löpte ut 1991.
Ucklums Grus AB drivs av bröderna Holger och Olof Gustavsson. Bolaget omsatte förra året 51,6 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på 13,7 miljoner.
I flera omgångar försökte Kjell Johansson förmå Lilla Edets kommun att göra mätningar som kan ge ett faktaunderlag. Med hjälp av LRF överklagade han miljöinspektörens beslut och det har nu upphävts av länsstyrelsen som begär en mer noggrann utredning av omständigheterna.
LÄS MER: Miljöinspektören: Brunnarna borde återhämta sig
I ärendet finns många konstiga turer. Kjell Johansson har bland annat upptäckt att de mätningar av vattennivåer som finns i MKBn härrör från slutet av 1960- eller början av 1970-talet!
– Det första man kan fråga sig är förstås om sådana data är relevanta men också om det ens är lagligt att i en ansökan lämna uppgifter som är 40–50 år gamla?
Dessutom har ägaren till Ucklums Grus, 80-årige Holger Gustavsson, försökt köpa mark av Kjell Johansson för ytterligare täktbrytning med argumentet att pengarna skulle kunna täcka kostnaderna för att borra ny brunn.
– Jag har frågat om Ucklums Grus inte har någon försäkring som kan bekosta mätningar men så verkar inte vara fallet, säger Kjell Johansson.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.