Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2018

Bryggeri erbjuder drav som foderersättning

Spendrups Bryggerier säljer drav som foderersättning till bönder som drabbas av torkan.

- Det kan vara ett sätt att slippa slakta djur i förtid, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

Bild 1/2 FOTO: Spendrups bryggeri
 Spendrups Bryggerier kan leverera 100 ton drav per dag från bryggeriet i Grängesberg. Helena Nylén, varuförsäljningsdirektör, säger att försäljningen kan börja omgående om intresse finns.
Bild 2/2 Spendrups Bryggerier kan leverera 100 ton drav per dag från bryggeriet i Grängesberg. Helena Nylén, varuförsäljningsdirektör, säger att försäljningen kan börja omgående om intresse finns. FOTO: Spendrups Bryggerier

Drav är en näringsrik restprodukt från öltillverkning. Spendrups torkar draven och använder till uppvärmning, men köper nu i stället in träpellets för att kunna erbjuda bönder draven som foderersättning.

Det var Jan Forsell som tog initiativet och kontaktade bryggeriet.

– Är det brist på foder är det synd att elda upp sånt som djur kan äta, säger han.

Köper åtta ton i veckan

Jan Forssell ger sedan tidigare sina 500 köttdjur drav.

– Jag köper väl åtta ton i veckan. Jag ger ungefär fyra kilo blöt drav per djur i snitt per dag. Det blir kanske ett kilo ts per dag.

Spendrups har tidigare sålt draven som foder, men byggde 2015 en egen anläggning för torkning och förbränning i Grängesberg. När Jan Forssell hörde av sig var intresset från bryggeriet stort.

– Alla är medvetna om hur torrt det är och vi lever så nära bönderna, vår kornskörd är beroende av hur de mår. Vi la en intensiv vecka på att kolla upp om det skulle gå att ställa om vår dravpanna till träpellets. Vi har gjort tester, räknat på det och säkrat upp så att vi har tillgång till träpellets, säger Helena Nylén, varuförsörjningsdirektör, Spendrups Bryggerier.

Ska bli kostnadsneutralt

Bryggeriets utgångspunkt är att det ska bli kostnadsneutralt.

– Vi kan inte skänka vår drav, som är det vanligaste att man gör eftersom bryggerierna ser draven som ett avfall. Vi har byggt en dravtorkningsanläggning, så man kan säga att vi använder vår drav för att koka vår öl, säger Helena Nylén och fortsätter:

– Men vi vill inte tjäna pengar på det här. Bara se till att lindra foderbristen.

100 ton per dag

Spendrups kan leverera 100 ton drav per dag från bryggeriet i Grängesberg. Det är det lokala åkeriet Grenhab, som lägger upp transportslingan och det är dit intresserade bönder kan vända sig. Drav är en färskvara som klarar sig ungefär en vecka. Därför begränsar sig leveranserna till en radie av 25 mil från bryggeriet.

– Vi behöver ta 90 öre per kilo. Då har vi räknat ut ett snittpris, 25 mil från bryggeriet, med en uppskattning av transportkostnaden. Av de 90 örena är 60 procent vår kostnad för att köpa pellets och 40 procent transportkostnaden, säger Helena Nylén.

Många intresserade lantbrukare

Enligt Jan Forssell har 70-80 bönder hört av sig för att eventuellt köpa drav. Försäljningen kan enligt Spendrups bli långsiktig om behovet finns.

– Vi är beredda att börja i dag. Är det någon som har råd att köpa draven, så finns den tillgänglig. Vi tror att det kommer att finnas ett intresse, säger Helena Nylén.

LÄS MER: Försvaret och Statens fastighetsverk upplåter mark för beteLÄS OCKSÅ: Gräs utmed motorvägen gav 55 balar foderLÄS MER: Bank skänker en miljon till lantbrukare i kris

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen