Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 juli 2017

Bryggerier efterfrågar lokalt humle

Med allt fler bryggerier i Sverige ökar efterfrågan på humle. Hos ett odlingspar på Gotland övergick planerna på bryggeri till humleodling.

 Antalet bryggerier ökar i Sverige.
Antalet bryggerier ökar i Sverige.

Intresset för lokalt bryggt öl har gjort att bryggerierna i Sverige mångfaldigats. Och därmed stiger efterfrågan på humle för tillverkningen.

Några som har satsat på att odla humle är Bruce och Linda Todd i Alskute, Levide på Gotland – i stället för att starta ett bryggeri som var ursprungsplanen. Det skriver P4 Gotland.

All humle går inte att odla

Det är inte alla sorters humle som går att odla här i Sverige. Till exempel den humle som används till IPA hinner inte utveckla sina kottar innan hösten, men den gotländska humlen passar bra till andra sorters öl.

– Men vi tänker testa, säger Bruce Todd till P4 Gotland.

Köper allt

Inhemsk humle är efterfrågad av bryggerierna.

– Vi köper allt som vi kan få tag i. Vi började för tre år sen att annonsera att vi köpte in humle, och då fick vi in sju kilo ungefär. Andra året fick vi in 30-40 kilo och i höstas, som var tredje året, fick vi in hundra kilo humle. Vilket täcker 30 procent av vår produktion, säger Jonny Warg, vd på Barlingbo bryggeri.

Läs mer: Stor efterfrågan på humle men tillgången är dåligBra förutsättningar för humle

Relaterade artiklar

Till toppen