Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 september 2017

Bucht kvar som landsbygdsminister: "Resan har bara börjat"

Sven-Erik Bucht blir kvar på posten som landsbygdsminister. Statsminister Stefan Löfven ändrar inte självmant sitt lag utan alla ministrar sitter kvar, framgick det vid riksdagens öppnande idag.

 Du får prya hos mig i två veckor lovade Sven-Erik Bucht KD-politikern Magnus Oscarsson, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, vid ett hjärtligt möte i vimlet riksdagens café. Till höger på bilden syns Mikael Oscarsson (KD).
Du får prya hos mig i två veckor lovade Sven-Erik Bucht KD-politikern Magnus Oscarsson, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, vid ett hjärtligt möte i vimlet riksdagens café. Till höger på bilden syns Mikael Oscarsson (KD). FOTO: Gunilla Ander

Land Lantbruk fångade landsbygdsministern i vimlet innan riksdagens öppnande.

Nu ska du jobba vidare åtminstone fram till valet 2018. Vad har du tänkt ut som valfläsk till väljarna inom de gröna näringarna?

– Regeringens politik är inte valfläsk utan det finns en tydlig röd tråd i det här. När vi nu har satt en livsmedelsstrategi på plats så handlar det om att skapa verkstad kring det här och öka produktionen över hela landet. Den resan har bara börjat, säger Sven-Erik Bucht.

– Höjningen av Norrlandsstödet med 100 miljoner i den kommande budgetpropositionen är ett exempel på hur regeringen vill stödja näringen, säger han.

När regeringen den 20 september lägger sin sista budget inför valet 2018, så hoppas LRF se skarpa förslag för att höja de gröna näringarnas konkurrenskraft. Speciellt som det finns ett reformutrymme som är så stort som 40 miljarder kronor. Bland annat efterlyser skattelättnader, som ytterligare sänkningar av dieselskatten.

Kan lantbrukarna vänta sig skattelättnader från regeringen i budgeten?

– Lösningen sitter inte alltid i skattesänkningar, svarar Sven-Erik Bucht och nämner regeringens satsning på växtförädling som ett bättre sätt att värna konkurrenskraft.

Vilken skogspolitik vill du föra under året?

– Det är viktigt att vi hanterar skogen på ett klokt sätt om vi ska gå in i en biobaserad ekonomi, säger han.

Men nyligen fick regeringens förslag att avsätta 200 miljoner kronor för inventering av nyckelbiotoper kritik av skogsägarföreningarna. Hur kommenterar du den?

– Jag är lite förvånad att de är kritiska till att vi säger att det allmänna ska betala för att skydda deras skog. Jag förstår inte kritiken.

LÄS MER: Löfven: Livsmedelsproduktionen ska öka

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen