Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 June

Bucht: "Nu är det bara att skörda"

JÖNKÖPING

Lantbrukare får skörda ekologiska fokusarealer och trädor utanför kompensationsstödsområden utan att söka dispens hos länsstyrelsen. EU har gett klartecken.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är nöjd med beslutet.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är nöjd med beslutet.

– Nu är det bara att skörda! Det är en mycket allvarlig situation som uppstått och det är många som har agerat för att det skulle bli möjligt att skörda de ekologiska fokusarealerna, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister.

I dag kom beskedet. EU har gett klartecken till att ekologiska fokusarealer, som obrukade fältkanter och trädor, utanför kompensationsstödsområden får skördas. Jordbruksverket var snabbt med att ta beslut. Detta är ett generellt undantag. Ingen anmälan behöver göras till länsstyrelsen, Ingen ändring behöver göras i SAM-ansökan.

”Helt nödvändigt”

– Lantbrukare har en mycket besvärlig situation med den torra våren och försommaren. Detta är ett helt nödvändigt beslut för oss att ta som är viktigt för både lantbrukares ekonomi, djurens välbefinnande och vår livsmedelsförsörjning, säger Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket.

Läs mer: Förbered dig på torkan – här är 8 tips

Christina Nordin träffade i dag på förmiddagen Henrik Svensson, lantbrukare utanför Jönköping, och media för att prata om situationen. Då kunde hon inte ge något besked om när beslut kunde tas om generell dispens.

Ingen generell dispens

Henrik Svensson är inte berörd av beslutet eftersom den mark han brukar ligger inom ett kompensationsstödsområde och han har därför inget krav om ekologiska fokusarealer.

De regler som gäller kompensationsstödet och skyddszoner påverkas inte av undantaget och är därför fortfarande viktiga att följa. Jordbruksverket kan inte ge någon generell dispens från reglerna om skörd för dessa arealer.

Läs mer: Jordbruksverkets GD möter Lantbrukare om torkan

Släpper inte problemet

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är mycket nöjd med att arbetet med att påverka EU att ta snabbt beslut om generell dispens blev framgångsrikt. Han släpper inte problemet med torkan utan har en nära dialog med LRF.

– Det är viktigt att vi har tät kontakt. Det är mycket möjligt att det finns andra åtgärder som vi kan få ta beslut om, säger Sven-Erik Bucht.

Uppskattar snabbt besked

LRF välkomnar beslutet om skördedispenser.

– LRF uppskattar Jordbruksverkets snabba besked om skördedispens. Torkan under maj och juni har satt många lantbrukare i en mycket besvärlig situation och därför är alla möjligheter att förbättra foderläget mycket välkomna, säger LRFs ordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

”Kommer inte lösa problemen”

För en dryg vecka sedan riktade LRF en vädjan till Jordbruksverket och Näringsdepartementet om skördedispens.

– Det känns bra att vi nu har fått ett positivt besked. Det kommer inte att lösa problemen för alla lantbrukare men innebär en värdefull hjälp från myndighetshåll och den politiska sidan i ett besvärligt läge, säger Palle Borgström.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen