Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 juli 2018

Bucht om butikernas stopp av utländskt kött: Hedervärt

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger i en intervju med Aftonbladet att det är hedervärt att svenska matbutiker begränsar sig till att sälja svenskt kött för att stötta bönderna.

FOTO: Ann Lindén

Foderkrisen bland svenska lantbrukare har nu lett till att matbutiker slutar sälja utländskt kött för att stötta bönderna, som Land Lantbruk skrev under onsdagen. Landsbygsminister Sven-Erik Bucht (S) hyllar nu initiativet, skriver Aftonbladet.

– Det är hedervärt att man har sett den allvarliga situationen och agerar på det, säger han till tidningen.

Flera butiker stoppar

Såväl ett antal Coop- som ICA-butiker meddelade igår att de inte säljer utländskt kött. Genom att butikerna erbjuder svenskt kött stöttas svenska lantbrukare. Detta eftersom slakterierna endast kan slakta djur i den utsträckning det finns efterfrågan på köttet, samtidigt som behovet av att slakta djur ökar kraftigt i den rådande torkan.

– Jag tycker att det är intressanta initiativ nu när man ställer upp för de svenska lantbruken, som ju har en väldigt svår situation, säger han till Aftonbladet.

Är själv noga

Bucht säger också att han själv är noga med att välja svenskt kött i butikerna. Han betecknar den rådande situationen som mycket allvarlig, där bland annat nötboskap och hästar drabbas av en svår brist på foder, inte bara nu utan även under vintern. Han säger samtidigt att han vet att det svenska folket ställer upp för det svenska lantbruket.

Regeringen jobbar på

Samtidigt betonar han att regeringen jobbar för att stötta lantbruket, med förtida utbetalningar och med fraktstöd för att möjliggöra frakt av foder från de norra delarna av Sverige till de södra.

LÄS OCKSÅ: Flera matbutiker stoppar inköp av utlänskt kött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen