Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 september 2016

Bucht: Självklart att pengarna tas från landsbygdsprogrammet

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hänvisar till livsmedelsstrategin och de åtgärdsförslag som kommer i den när han får frågor om den aviserade dieselskatten på 17 öre per liter.

FOTO: Marie Henningsson

– Livsmedelsstrategin är en del i hur vi ska förbättra konkurrenskraften. I dag kan jag inte säga vilka åtgärdsförslag som kommer att presenteras, säger Sven-Erik Bucht.

"Måste komma från landsbygdsprogrammet"

I går, tisdag, presenterade regeringen sin budget. Sven-Erik Bucht hann med tre platser där han redovisade budgeten, en av platserna var Jönköping där Jordbruksverket som myndighet får 60 extra miljoner kronor för att bättre klara stödhanteringen. Pengar som ska tas ur landsbygdsprogrammet vilket kritiseras av LRF. Sven-Erik Bucht kontrar med:

– Ska vi ta finansieringen från något som inte har med landsbygden att göra? Jordbruksverket jobbar ju med Sveriges landsbygd i stor utsträckning. Självklart att finansieringen måste komma från landsbygdsprogrammet. Jordbruksverket är en så viktig myndighet för Sveriges landsbygd. Landsbygdsprogrammet omfattar 5,3 miljarder årligen och sett i det sammanhanget är 60 miljoner kronor inte mycket pengar.

5,3 miljarder till bredband

Sven-Erik Bucht lyfte också satsningen på bredband, en satsning som gäller endast landsbygden och som totalt med de pengar som tidigare öronmärkts i landsbygdsprogrammet innebär en satsning på 5,3 miljarder kronor.

– Det är den nya infrastrukturen för Sveriges landsbygd och den är precis lika viktig som när vi elektrifierade Sverige.

Relaterade artiklar

Till toppen