Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 februari 2016

Bucht vill inte peka ut hur mycket kött vi ska äta

Regeringens livsmedelsstrategi kommer inte innehålla några riktlinjer om att vi ska äta mindre kött. – Nej, inte den typen av pekpinnar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Ekot.

Sven-Erik Bucht.
Sven-Erik Bucht. FOTO: Ann Lindén

I sin serie Matens pris har Sveriges Radio nu kommit till kött. I dagens program intervjuas landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Reportern tar upp den pågående diskussionen om vår köttkonsumtion och frågar ministern:

Du ser inga miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige?

– Nej inte ser jag det inte, säger Sven-Erik Bucht till P1.

Line Gordon, vice forskningschef på Stockholm Resilience Center, som också intervjuas i inslaget, är kritisk till att köttkonsumtionen inte finns med i livsmedelsstrategin.

– Vi behöver kraftig minska vår köttkonsumtion, speciellt i västvärlden, säger Line Gordon till P1.

Regeringens livsmedelsstrategi är ett pågående arbete med mål att ta fram en proposition under våren. Målet är egentligen inte att ge råd om hur vi ska äta. Däremot ska strategin bidra till att "öka sysselsättningen, produktionen, exporten, innovationskraften och lönsamheten i livsmedelskedjan, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås" skriver regeringen på sin hemsida.

Dessutom ska "andelen ekologisk produktion och konsumtion av livsmedel öka", liksom "konsumenternas möjligheter att göra medvetna val".

LÄS OCKSÅ: Vår köttkonsumtion inte så stor som ofta hävdas

Anna Richert på Världsnaturfonden menar att köttkonsumtion borde vara en prioriterad fråga:

– Om man ska säga att det finns två viktiga frågor så är det köttkonsumtionen och matsvinnet. Köttkonsumtionen är en av de viktigaste frågorna att hantera för planeten och människornas hälsa, säger Anna Richert till P1.

Landsbygdsministern får också frågan om hur mycket kött vi äter.

Äter vi mer eller mindre kött?

– Jag kan inte exakt de siffrorna om det är mer eller mindre. Det törs jag inte säga, säger Sven Erik Bucht till Sveriges Radio P1 och fortsätter:

– Jag vill inte politiskt styra vad som ska finnas på frukostbordet, lunchbordet eller middagsbordet. Där tror jag nog att politiken ska hålla sig borta från det svenska köket på det sättet. 

Äter du själv kött?

– Jag äter kött, jag tycker om kött!

LÄS MER: Speeddejting ska förankra livsmedelsstrategin

LÄS OCKSÅ: Vår köttkonsumtion inte så stor som ofta hävdas

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsstrategin försenas

 

 

 

Relaterade artiklar

Till toppen