Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 november 2014

Buchts stugor saknar bygglov

På sin fastighet i Karungi, Haparanda, har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fyra stugor som uppförts utan bygglov. – Det är friggebodar så det behövs inget bygglov, sa ministern först. Men nu ändrar ha sig och säger att han ska söka bygglov direkt.

Men nu ändrar ha sig och säger att han ska söka bygglov direkt.

Enligt Dagens Nyheter har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fyra stugor som uppförts utan bygglov på sin fastighet. Stugorna ligger åtta kilometer från ministerns bostadshus. Tre av dem är inredda med sovbritsar, två har kaminer och en är bastu. I anslutning till stugorna finns även grillplats, dass och förråd. Installationen av kaminerna har heller inte anmälts, i strid mot gällande regelverk.

Till DN säger Sven-Erik Bucht att det är friggebodar som inte behöver något bygglov samt att de behövs för övernattning när man sköter skogen, som omfattar 25 hektar.

Men enligt lagen måste friggebodar ligga i "omedelbar närhet" till bostadshuset. För att få bygga utan bygglov på en jordbruksfastighet krävs att man bedriver en verksamhet som är beroende av husen.

Enligt Skogsstyrelsen var den senaste avverkningen i den skog som ministern äger en 2,5 hektar stor avverkning 1989.

– Den information jag fått är att den här typen av skogs- och jaktstugor finns runt om i svensk landsbygd och inte kräver något bygglov, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Några timmar senar har han dock ändrat sig, och skriver till Aftonbladet i ett mejl:

"Som jag tidigare sagt var jag av övertygelsen att jag inte behövde bygglov. Om det nu visar sig att jag misstagit mig, beklagar jag det. För att säkerställa att det här blir rätt och riktigt kommer jag att söka bygglov direkt."

Relaterade artiklar

Till toppen