Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 28 september 2017

Budgeten en besvikelse

I en höstbudget fylld av valfläsk saknas de skarpa förslag som krävs för att lyfta svensk jordbruksproduktion. Det menar LRFs ordförande Palle Borgström som är rejält besviken.

 LRFs ordförande Palle Borgström är besviken.
LRFs ordförande Palle Borgström är besviken. FOTO: Ann Lindén

– Vi hade förväntat oss mer pengar och fler konkreta satsningar på konkurrenskraftsområdet, säger Palle Borgström.

Trots högkonjunktur och regeringens miljardregn över breda väljargrupper saknar budgetpropositionen till stor del sådana förslag som snabbt kan bidra till att vända kurvan uppåt för livsmedelsproduktionen, konstaterar han.

Norrlandsstöd

Men visst finns där också satsningar som LRF välkomnar. Som ett ökat Norrlandsstöd och ett nytt kompetenscentrum för växtförädling.

LRF hade hoppats att vårens historiska uppgörelse över blockgränsen om en nationell livsmedelsstrategi nu i höst skulle följas upp med konkreta åtgärder på skatte- och regelområdet. Sådana förslag som direkt skulle ge avtryck i en mer rättvis konkurrenssituation.

– Svenska bönder betalar väsentligt mycket mer i energiskatter, framför allt på diesel, än vad man gör i andra länder, understryker Borgström.

höjd dieselskatt

– Om lantbrukarna ska tro på livsmedelsstrategin så behövs konkreta åtgärder som verkligen märks ute på gårdarna ganska snart. Det är ju lantbrukarna som ska göra jobbet för att skapa tillväxt.

Istället läggs en större börda på de gröna näringarna då dieselskatten vid årsskiftet höjs, utan att återbetalningen justeras uppåt.

Ogillar extrainsatser

I budgeten saknar Borgström även direktiv för en myndighetsutövning som ligger mer i linje med livsmedelsstrategin. Den behöver bli bättre och mer rättssäker, menar han. Så att företagare känner ett stöd i att investera. Det gäller särskilt tillståndsprövning och djurskyddskontroller

Regeringens särskilda satsning på just det ekologiska är Palle Borgström snarast kritisk till, eftersom sektorn ändå växer för fullt.

– Vi tycker att den ekologiska produktionen ska växa i takt med efterfrågan på marknaden. De extrainsatser som regeringen nu gör på det ekologiska är ett avsteg från vad man var överens om i livsmedelsstrategin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen