Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 december 2018

”Budgetflopp blir grön propp”

Det känns inte bra att torkstödet inte finns med i regeringens budget efter en sommar som årets, skriver krönikören Emilia Astrenius Widerström.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: Ann Lindén

Vi i de gröna näringarna har länge förespråkat att konsumenterna ska köpa svenskt. Effekterna av torkan har följt oss under senhösten och nu börjar vi se hur allt fler näringsgrenar tvingas sätta på varningsblinkrarna.

Höstbudgeten är här. Det känns obekvämt och skavande i själen att inte torkstödet finns med i budgeten efter ett sådant här år. Motiveringen är att det inte är en idealbudget för något parti. Den ska vara partineutral och gå att anpassa till vilken regering vi än får. I mitt huvud är mat avgörande oavsett regering eller politik. Och det finns så mycket mer vi kan åstadkomma med våra gröna näringar.

Det fossilfria får också sig en törn i regeringens budget. Inte nog med att man idag får betala en extra avgift för att kontrollera gasbehållaren på sin biogasbil och kan ha svårt att hitta ställen att tanka sin bil vid. HVO gjord på tallolja utsätts för hård konkurrens av den omdiskuterade palmoljan, och möjligheterna att framställa exempelvis biogas minskar då antalet djur minskar och därmed restprodukten gödsel och rötslam. Dyrare biodrivmedel på grund av bristande tillgång gör att de gröna näringarna inte kommer att ha råd att välja det, trots att det också blir ökade kostnader för dieselförbrukningen eftersom återbetalningen av dieselskatten sänks.

Då de gröna näringarna också skapar arbetstillfällen, kommer det att drabba även övriga landsbygden om skogs- och jordbruksföretag måste läggas ned. Det som rasas idag, kommer att ta lång tid att bygga upp.

Det är dags att visa på vår betydelse för lönsamhet, produktion och företagande. Vi gröna företagare kommer att spela en avgörande roll i framtiden. Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit just den meningen. Tidigare nämnda faktorer är avgörande för att vi företagare ska stå starka, men vi är också en avgörande samhällsfunktion som gång på gång glöms bort. Den hållbara matkedjan.

Jag tycker att det är ett misslyckande att vi inte finns med i regeringens budget. Landsbygden kommer att vara en av cylindrarna för en hållbar framtid i morgon. Politiken behöver lära sig att se förbi den regeringskris som råder i Sverige just nu, så att vi inte hamnar i en annan, ny kris framöver. Torkan kommer att få följder. Hur stora är helt beroende på hur vi tillsammans jobbar vidare med problemet. När ska någon våga miljardsatsa på sådana som mig?

Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen

LÄS MER: Krisstödet läggs in i januaribudget tror BuchtLÄS MER: ”Kommer politikerna ihåg oss efter valet?”LÄS MER: LRF i riksdagen: Skynda på det andra krispaketet

Relaterade artiklar

Till toppen