Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 januari

Bygger granulatfabrik för att återvinna lantbruksplast

Från och med hösten ska lantbrukets plast kunna återvinnas i Sverige. Nystartade Kretslopp & Recycling i Sverige AB med LRF som delägare bygger en granulatfabrik utanför Vetlanda.

 Varje år förbrukas ungefär 20 000 ton plast inom lantbruket. Av denna samlas 17 000–18 000 ton in men om man räknar bort olika föroreningar återstår runt 13 000 ton ren plast.
Bild 1/2 Varje år förbrukas ungefär 20 000 ton plast inom lantbruket. Av denna samlas 17 000–18 000 ton in men om man räknar bort olika föroreningar återstår runt 13 000 ton ren plast. FOTO: privat
 I priset för lantbruksplast ingår en återvinningsavgift som förhoppningsvis kan sänkas eller på sikt försvinna helt om den nya affärsmodellen med granulattillverkning i Sverige blir framgångsrik.
Bild 2/2 I priset för lantbruksplast ingår en återvinningsavgift som förhoppningsvis kan sänkas eller på sikt försvinna helt om den nya affärsmodellen med granulattillverkning i Sverige blir framgångsrik. FOTO: privat

Kretslopp & Recycling i Sverige AB startades av Ingemar Andersson sedan han vunnit upphandlingen om den insamling av lantbruksplast som drivs på uppdrag av branschföreningen Svensk Ensilageplast Retur.

Totalt använder det svenska lantbruket cirka 20 000 ton plast varje år i form av ensilage, säckar, odlingsfilm samt dunkar för växtskydds- och ensileringsmedel. I grova drag två tredjedelar ren plast har samlats in.

Ingen kontroll av export

– Men merparten har hittills gått på export och då har vi ingen kontroll över vad som händer med plasten. Även om vi säljer den till Tyskland kan den sedan hamna lite varstans i världen och rent av komma tillbaka till Sverige, berättar Ingemar Andersson.

Därav föddes idén att återvinna plasten på hemmaplan och framställa granulat som kan användas som inblandning när nya plastprodukter tillverkas.

Bidrag från Klimatklivet

Satsningen fordrade runt 40 miljoner kronor och KRS har beviljats halva summan av Naturvårdsverket i form av bidrag ur Klimatklivet. Dessutom har Enterprenörinvest, grundad av Ikeas skapare Ingvar Kamprad för att gynna nyföretagande på landsbygden, samt LRF gått in som delägare. LRFs andel är 10 procent.

– På sikt hoppas vi att detta kan leda till en smidigare insamling och besparingar som kan nå lantbrukarna, säger LRFs VD Anders Källström.

Start till hösten

Granulatfabriken startas i Korsberga utanför Vetlanda där Ingemar Andersson tidigare haft sitt största plastlager. Maskiner är beställda och tillverkningen ska enligt planerna vara i gång till hösten.

– Tanken är att få såpass bra betalt för granulatet att det ska löna sig. Det finns ju ett pris på vad ny råvara kostar att utgå från, förklarar Ingemar Andersson.

Finansieras med avgift

Insamling av lantbruksplast har pågått sedan 2003. Den finansieras av den avgift som lantbrukarna betalar i samband med att de köper plasten. Om den nya affärsmodellen med återvinning för granulatframställning fungerar är förhoppningen att avgiften på sikt kan sänkas eller försvinna helt.

– Placeringen i Vetlanda är relativt central om man ser till den del av Sverige där det finns mest plast att hämta. Här i Småland finns också ganska många plastfabriker, säger Ingemar Andersson.

LÄS MER: Haverier pressar upp priserna på ensilageplast

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen