Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 oktober 2018

Bygger viltstängsel för att freda åkrarna

Årets skador av vildsvin och dovhjort blev droppen. Nu stängslar Anders Norlén in sina åkrar för att freda höstsådden.

 Anders Norlén har tröttnat på vildsvinens bök och dovhjortarnas betesskador. Nu stängslar han in gårdens åkrar för att freda sina grödor.
Anders Norlén har tröttnat på vildsvinens bök och dovhjortarnas betesskador. Nu stängslar han in gårdens åkrar för att freda sina grödor. FOTO: Marianne Lindberg

Anders Norlén bor på Selaön i norra Sörmland. Han odlar spannmål och vall på 60 hektar, spridda på olika skiften som är omgärdade av skog och Mälarens vassruggar. Markerna är perfekta för vilt som ömsom kan beta och böka i fred, ömsom snabbt kan ta skydd om så behövs.

”Psykiskt knäckande”

När årets skörd åter igen blev förstörd av vildsvin och dovhjort fick han nog.

– Det är psykiskt knäckande. Jag tänkte att antingen får jag lägga ner lantbruket eller så får jag göra något radikalt. Jag vill ju bruka jorden. Jag bestämde mig därför för att stängsla in mina åkrar, säger Anders Norlén då han kör runt och visar sina skiften utmed slingriga grusvägar.

Nio kilometer viltstängsel

En del av åkrarna har redan fått stängsel – tre meter höga metallnät, varav 80 centimeter har grävts ner under jord. Sammanlagt kommer nio kilometer viltstängsel att sättas upp till en kostnad av cirka 600 000 kronor.

FAKTA: Kilfröslunda gård

Ägare: Anders Norlén

Ålder: 39 år.

Aktuell: Stängslar in 60 hektar åker till en kostnad av 600 000 kronor. Räknar med att få igen pengarna de kommande fyra åren då han slipper skördebortfall på i genomsnitt 150 000 kr/år.

Verksamhet: 60 hektar åker, 70 hektar skog. ”Ska satsa på höbalar för häst nästa år och bygga en torklada. Maskinentreprenad – plogar bland annat snö, saltar vägar och klipper vägkanter”.

– Förra året hade jag länsstyrelsen här som inventerade mina viltskador, och man beräknade att de kostade mig 150 000 kronor i skördeförluster. Vad viltskadorna kostade i år har jag inte orkat räkna på. Men om man räknar på vad fjolårets skördetapp kostade så kan jag ju hämta hem investeringen för stängsel på fyra år.

Jakt känns meningslöst

Beslutet att stängsla in åkrarna kan tyckas drastiskt, men för Anders Norlén finns det inga alternativ. Någon jakt på viltet är meningslös – de är alldeles för många och markerna är svåra att jaga på, enligt Anders.

Dessutom vill en av grannarna inte ha någon jakt på sina ägor, medan en annan har utfodring för jaktens skull. Och däremellan ligger Anders gård vars odlingar blir föda för den växande viltstammen.

– Här är rena djurparken, säger han och pekar på en grupp hjortar som tar till flykten när bilen närmar sig.

 Anders Norlén har tröttnat på vildsvinens bök och dovhjortarnas betesskador. Nu stängslar han in gårdens åkrar för att freda sina grödor.
Anders Norlén har tröttnat på vildsvinens bök och dovhjortarnas betesskador. Nu stängslar han in gårdens åkrar för att freda sina grödor. FOTO: Marianne Lindberg

I år har han sått höstvete och nya gräsvallar. På ett av de nystängslade skiftena visar han vildsvinens bök i den höstsådda grödan.

– Här hann vi få upp stängsel, men tyvärr inte grindarna, säger Anders som även funderar på att dra eltråd utmed stängslet.

Länsstyrelsen har godkänt

Han har kollat och fått godkänt av länsstyrelsen att sätta upp stängsel.

– Så länge det finns grindar som går att öppna hotas inte allemansrätten. Dessutom så är det ju inte tillåtet att gå i växande fält.

Han hoppas och tror att hans gröda nu får vara ifred. Hans tidigare erfarenheter är att stängsel fungerar för att hålla betande hjortar borta från nyplanterad skog.

– Man måste ju göra någonting, det är meningslöst att bara gå runt och gnälla.

LÄS MER: Se vildsvinet som bara SKA igenom stängslet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen