Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 september 2018

Leine byter från Kammarkollegiet till Riksantikvarieämbetet

I väntan på att JO ska komma med beslut om hans eventuella jäv har Nils Leine, numera Nils Åberg, bytt arbetsgivare från Kammarkollegiet till Riksantikvarieämbetet.

 I vattenkraftskretsar följs Nils Åbergs nya uppdrag med visst intresse.
I vattenkraftskretsar följs Nils Åbergs nya uppdrag med visst intresse. FOTO: Henrik Dammberg

Nils Leine har i egenskap av advokatfiskal på Kammarkollegiet spelat en ledande roll i den svenska implementeringen av EUs vattendirektiv, vilken har ställt ett stort antal vattenkrafts- och dammägare inför ekonomiskt omöjliga situationer.

Anmäldes av vattenkraftsägare

Samtidigt har han varit medlem i Älvräddarna, en organisation som vill riva ut den småskaliga vattenkraften, och använt dess sociala medier-kanaler för att informera likasinnade och för att få olika inspel i diverse aktuella ärenden.

I februari 2017 JO-anmäldes Nils Leine av vattenkraftsägaren Sven-Erik Vänneå och samma vår beslutade Kammarkollegiets generaldirektör Gunnar Larsson att Leine av den anledningen inte längre skulle handlägga vattenkraftsärenden i väntan på JOs avgörande.

Dragit ut på tiden

Som Land Lantbruk kunde berätta hindrade detta inte Nils Leine från att vid ett flertal tillfällen ändå ta aktiv del i handläggningen av olika ärenden.

Justitieombudsmannens hantering av ärendet har dragit ut på tiden, men enligt byråchef Dan Johansson är ett beslut nu nära förestående.

 Nils Åberg, tidigare Nils Leine.
Nils Åberg, tidigare Nils Leine. FOTO: Pressbild

Men sedan början av sommaren är Nils Leine inte kvar på Kammarkollegiet. Han har begärt och fått tjänstledigt i sex månader för att övergå till en tjänst som verksjurist på Riksantikvarieämbetet, numera under namnet Nils Åberg.

– Tjänstledigheten har från arbetsgivarens sida inget samband med JO-ärendet. Han har själv sökt den nya tjänsten och begärt tjänstledigt, säger Ulf Rehnberg, rättschef på Kammarkollegiet.

”Ingen krock mellan arbete och privata engagemang”

Riksantikvarieämbetet har genom sin högste chef, riksantikvarie Lars Amréus, engagerat sig för bevarandet av gamla miljöer med kvarnar, dammar och vattenkraftverk. I en debattartikel i Svenska Dagbladet i januari 2014 varnade Lars Amréus för vad den pågående utvecklingen med dyra kostnader för tillstånd och omlöp kunde innebära.

”De åtgärder som planeras att genomföras i vattendragen behöver ta större hänsyn till och anpassas till kulturmiljövärden”, skrev Lars Amréus bland annat.

Catharina Sojde, chefsjurist på Riksantikvarieämbetet, uppger för Land Lantbruk att hon känner till det pågående JO-ärendet, men att hon endast har informerat sig om det genom vad Nils Åberg själv har berättat för henne.

Hon ser inte att Nils Åbergs privata engagemang kan påverka hans uppdrag på myndigheten och konstaterar att när en tjänsteman anser att det kan föreligga en jävssituation så är denne skyldig att anmäla det för arbetsgivaren.

”Misstänkliggjord oavsett hur han agerar”

När Land Lantbruk försöker ställa frågan om det kan finnas någon sorts ärenden hos Riksantikvarieämbetet som kan innebära en jävssituation blir Catharina Sojde upprörd.

– Jag vet inte vad det är du försöker insinuera. Om du inte har något konkret ärende att fråga om så föreslår jag att vi avslutar samtalet, säger hon.

I vattenkraftskretsar följs Nils Åbergs nya uppdrag med visst intresse.

– Jag kan bara uttrycka en förhoppning att både han själv och verksledningen är tillräckligt förnuftiga för att se till att han håller sig borta från den här typen av ärenden. Nils Åberg kommer annars att bli misstänkliggjord oavsett hur han agerar i dem, säger Thomas Sandberg, ordförande i Svensk Vattenkraftsförening.

Nils Åberg, då Nils Leine, har tidigare sagt till Land Lantbruk att han inte önskar kommentera jävsanmälan mot honom så länge JO-utredningen pågår.

LÄS MER: JO-utredningen kring Leine har tagit ett och ett halvt år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen