Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 januari

Byter kött och bröd mot glass i Mariestad

En bröd- och en köttförsäljare ingår i trion som köpt anrika Klings Glass i Mariestad. Siktet är inställt på att fördubbla omsättningen, uppger Mariestads-Tidningen.

 Efter att tillsammans med sin sambo Lottie Engvall ha driviti Kling Glass sedan 2010 har Thomas Andersson nu sålt bolaget.
Efter att tillsammans med sin sambo Lottie Engvall ha driviti Kling Glass sedan 2010 har Thomas Andersson nu sålt bolaget. FOTO: Claes Jacobson

Glasstillverkaren startades på 1950-talet av Harry Kling och såldes 1991 till Falköpings Mejeri. Under 2010 övertogs det av mejeriets dåvarande VD Thomas Andersson och hans sambo Lottie Engvall.

Klings Glass har 315 kunder i framför allt Skaraborg och övriga Västsverige och arbetar med egen distribution. Förutom olika glassprodukter tillverkas även bland annat kokosbollar.

Trio blir ny ägare

Ny ägare blir en trio bestående av Morgan Lundin och Joachim Magnusson, båda från Mariestad, samt Peter Johansson. Joachim Magnusson är koncernchef för brittiska Rosti Automative och kommer att fungera som styrelseordförande.

Morgan Lundin började en gång i tiden arbetade på Kling Glass innan han gick vidare till bland andra Estrella, Marabou och GB Glace. Han kommer närmast från en tjänst som säljchef på KLS Ugglarps.

Kommer från Lantmännen

Peter Johansson bor i Gällstad utanför Ulricehamn och har varit säljrepresentant på Lantmännen Unibake och med totalt tolv år i brödbranschen. Peter och Morgan har känt varandra sedan åtta år, uppger de för Mariestads-Tidningen.

De nya ägarna sätter ribban högt. 2017 hade bolaget en omsättning på 17 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 1,6 miljoner. I fjol ökade omsättningen till 17,8 miljoner kronor med en fortsatt god lönsamhet. Bolaget har för närvarande åtta anställda.

– Vi vill dubbla omsättningen inom tre år och på sikt kan vi säkert öka till 60–70 miljoner kronor i omsättning. I dag sker all tillverkning dagtid men det finns utrymme för treskift, säger Morgan Lundin till Mariestads-Tidningen.

Fyller snart 70

Thomas Andersson förklarar försäljningen med att han i år fyller 70 och att ingen av barnen var intresserad av att ta över bolaget.

– Många har velat köpa tidigare men nu har vi tre bra personer som vi tror kan driva företaget vidare på det sätt som vi själva hade velat. Vi ville inte sälja till någon som kanske hade lagt ned eller flyttat verksamheten, förklarar Thomas Andersson för Mariestads-Tidningen.

LÄS MER: Torkan kan sänka glassproduktionen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen