Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juni 2018

Intresse för närodlade tulpaner

Med en nischproduktion av tulpanlök hoppas Joakim Svensson och Malin Nilsson hitta en egen lokal marknad. Mer än 100 mil längre norrut tänker Carolina Visser i samma banor. De slåss mot en total nederländsk dominans.

 Joakim Svensson kollar så inte det kommer några tulpaner av fel färg i odlingen utanför Lunnarp på Österlen. Lökodlingen är en av två som finns i Sverige.
Bild 1/5 Joakim Svensson kollar så inte det kommer några tulpaner av fel färg i odlingen utanför Lunnarp på Österlen. Lökodlingen är en av två som finns i Sverige. FOTO: Anders Ingvarsson
 Gul tulpan med röda strimmor av sorten Monsello.
Bild 2/5 Gul tulpan med röda strimmor av sorten Monsello. FOTO: Anders Ingvarsson
 Joakim Svensson
Bild 3/5 Joakim Svensson FOTO: Anders Ingvarsson
 Tulpanlök
Bild 4/5 Tulpanlök FOTO: Anders Ingvarsson
 Tulpanlök
Bild 5/5 Tulpanlök FOTO: Anders Ingvarsson

Carolina Visser på gården Farm Backsjön utanför Sollefteå började odla tulpanlökar för fem-sex år sedan. Och trots att alla sade det var omöjligt i växtzon 6-7 har odlingen lyckats.

– Här finns stora möjligheter. Ljusa somrar som får tulpanerna att blomma och kalla vintrar håller sjukdomarna borta, säger Carolina Visser som kommer från en nederländsk tulpanodlarsläkt och tog traditionen med sig till Västernorrland.

Fastnade för tulpanlök

Nu säljer hon norrländsk tulpanlök lokalt och över internet och hon ser att det finns ett intresse bland konsumenterna. Det gör också Joakim Svensson och Malin Nilsson i skånska Lunnarp.

– Vi funderade på olika specialgrödor innan vi fastnade för tulpanlök. På 60-talet fanns det lökproduktion i Hammenhög och vi tyckte det kunde vara värt att ta fram svensk, närproducerad tulpanlök, säger Joakim Svensson när han förklarar hur odlingen går till – från att lökarna sätts i oktober, november tills de plockas vid midsommar och sedan sorteras, torkas och säljs i gårdens egen butik.

Behöver samarbeta

Miljövänligheten – det finns i Sverige inga tillåtna bekämpningsmedel – tillsammans med närproducerat, ser de som ett hållbart affärskoncept.

– Hittills har det fungerat bra. Lönsamheten är okej men vi behöver odla ett par hektar för att hålla nere arbetstiden. Det är ju lika mycket jobb med ett halvt hektar som med två. Ska vi nå till den nivån behöver vi samarbeta med någon växthusodlare av tulpaner som vill ha en helsvensk produktion från lök till blomma.

Svensk nischprodukt

Nu importeras all tulpanlök från framför allt Nederländerna som har ett fast grepp om marknaden.

– Deras odlingar kan vi inte konkurrera med, men vi kan konkurrera med en svensk nischprodukt, menar Joakim Svensson.

Marknadsför på sociala medier

Han står mitt ute i färgprakten av lila, röda, rosa och gula tulpaner. Det är bedövande vackert på fältet i Lunnarp på Österlen dagarna innan det är dags att klippa av alla tulpanblommorna för att näringen ska gå till löken och inte till blomman.

För att hålla nere kostnaderna köpte Joakim och Malin begagnade specialmaskiner i Danmark. Marknadsföringen sker helt på sociala medier.

Ska helst flyttas

Odlingsmässigt ställer tulpanlök krav på god tillgång på mark eftersom odlingen helst ska flyttas efter varje skörd. I Nederländerna hyr ofta lökproducenterna gräsmark av en mjölkbonde och flyttar sedan till nya fält.

Behövs forskning

Både Joakim Svensson i Lunnarp och Carolina Visser i Backsjön tror på en svensk produktion av tulpanlök – som skulle kunna ersätta en del av de 100 miljoner lökar som årligen importeras från Nederländerna.

– Absolut. Inte minst här i Västernorrland, men det behövs forskning för att se vilka sorter som fungerar bäst, säger Carolina Visser.

Stor efterfrågan

Svensk växthusodling av tulpaner går bättre än någonsin. Enbart Blomsterlöksgruppens 13 företag odlade 162 miljoner – och efterfrågan är fortsatt stor i handeln och hos konsumenterna. Tillväxten sker hos redan etablerade odlare.

– Tulpanodingen ökar på grund av ökad efterfrågan i framför allt dagligvaruhandeln, säger Maja Persson på LRF Trädgård.

Tar marknad

Tulpanerna är ett bevis på att svensk produktion kan ta marknad från importen. Numera är också de flesta svenska tulpaner ursprungsmärkta med ”Från Sverige”. Men tulpanlökarna kommer från Nederländerna.

– Nederländerna har ett väldigt starkt grepp om marknaden. De har även produktion i andra länder som i Frankrike, säger Robert Henriksson, ordförande i Blomsterlöksgruppen.

Enligt Jordbruksverkets statistik omsatte tulpanodlingen över 300 miljoner kronor 2016.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen