Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2019

Cellulosabaserad odlingsduk vann innovationstävling

Målet var att ta fram en produkt som skulle kunna ersätta fossilbaserade odlingsdukar. Under torsdagen utsågs Heikki Sojakka till vinnaren i innovationstävlingen på Borgeby.

 Heikki Sojakka, Johan Gestrinius, Linus Andersson och Tony Svensk
Heikki Sojakka, Johan Gestrinius, Linus Andersson och Tony Svensk FOTO: Tindra Englund

Plast har på olika sätt bidragit till att utveckla och effektivisera jordbruket och ett av de områden där en stor mängd plast förbrukas är frilandsodling med täckdukar. Men Samtidigt som detta ökar lönsamheten riskerar mikroplaster att ansamlas i odlingsmarken vilket kan innebära risker för både människor, djur och natur.

För att försöka lösa det här problemet utlyste Wargion innovations en innovationstävling och alla bidrag var välkomna. 

Vinnaren kommer från skogsbruket

Idag korades vinnaren på Borgeby och vann gjorde Heikki Sojakkas uppfinning. En cellulosabaserad odlingsduk som är helt nedbrytbar och som kan anpassas efter olika behov. 

– Detta känns stort i mitt hjärta. När man jobbat 30 år inom skogsindustrin så känns det extra fint att få en sådan här utmärkelse av lantbruket, säger Heikki Sojakka.

 Heikki Sojakka.
Heikki Sojakka. FOTO: Tindra Englund

Plöjs ner i åkern

Förutom att duken är komposterbar och går bra att plöja rakt ner i åkern så minskar den även behovet av bevattning. Dessutom går det att tillsätta de näringsämnen som behövs för en specifik jord direkt i duken och även naturliga doftämnen som håller ohyran borta.  

– Det är häftigt med cellulosa att du kan behandla det på tusen olika sätt och få tusen olika produkter. Det viktigaste är att man är öppen i sinnet och vågar tänka på andra sidan gärdsgården, säger Heikki Sojakka.

 Enligt juryn har odlingsdukarna i papper flera fördelar och kan bli en viktig produkt för framtidens jordbruk.
Enligt juryn har odlingsdukarna i papper flera fördelar och kan bli en viktig produkt för framtidens jordbruk. FOTO: Tindra Englund

Tar hjälp av den yngre generationen

Men vägen från uppfinning till storskalig produktion är ofta lång och Heikki Sojakkas är övertygad om att det krävs både nätverk och ungdomlig energi för att produkten ska få genomslag. Därför har han utsett Johan Gestrinius, Linus Andersson och Tony Svensk till att driva marknadsföringen och produkten framåt som en del av företaget 

– Vi tror på produkten eftersom den gör precis samma jobb, och lite till, utan att skada miljö eller människor – även om man plöjer den rakt ner i marken, säger Tony Svensk.

Fakta: Juryns motivering:

”I årets vinnare får det svenska lantbruket tillgång till en lokalt tillverkad, förnyelsebar, biologiskt nedbrytbar produkt som kan ersätta befintliga, plastbaserade odlingsdukar helt utan modifiering av teknik eller praxis vid utläggning. Produkten har stor potential på marknaden, goda möjligheter till massproduktion, samt potential till breddning och utveckling med nya funktioner. Detta är sannerligen en produkt för framtidens jordbruk. ”

Läs mer: Platsen en utmaning för klimatsmart jordbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen